CEöversättningsbyråVett och etikett i Storbritannien

Vett och etikett i Storbritannien

Innehållsförteckning

Människorna

Det förenade kungariket Storbritannien och Nordirland består av fyra länder – England, Skottland, Wales och Nordirland. Invånare i dessa länder kan kallas för ”britter”. Använd endast ”English”, ”Scot” eller ”Scotsman”, ”Welsh” och ”Irish” eller ”Northern Irish” när du är säker på en persons härkomst. De fyra länderna delar många seder, men varje land har en egen uppsättning kulturella nyanser. I England beundras artighet, reservation och återhållsamhet. Engelsmännen är hövliga, blygsamma och avslappnade och är väldigt stolta över sin långa och rika historia.

Skottarna älskar sitt land, skyddar dess unika natur och vägrar att acceptera engelska idéer. De är kyliga och reserverade utåt sett, men är extremt sentimentala gällande sina familjer och sitt land. Skottarna är i stort sett fria från klassmedvetenhet och social elitism, förutom kring religion. I allmänhet håller sig protestanter till protestanter och katoliker till katoliker. Skottar har ett skarpsinnigt och raffinerat sinne för humor och värderar generositet och människor som är värda respekt.

Wales har utgjort en del av Storbritannien i mer än 400 år, men har behållit sitt eget språk, sin litteratur och sina traditioner. De flesta invånarna i Wales har både walesiskt och engelskt ursprung. Många är invandrare från tidigare brittiska kolonier och andra delar av Storbritannien. Walesare är mycket stolta över sitt land och sitt arv. Walesarna älskar att sjunga och prata och spenderar mycket av sin fritid med sina familjer.

Två tredjedelar av nordirländarna har skotska eller engelska rötter. De andra är av irländsk härkomst. Irländare värderar vänskaplighet, ärlighet och naturlighet. De ogillar pretentiöst beteende och har stark arbetsmoral. Familjebanden är mycket viktiga i Nordirland.

Att mötas och att hälsa

Britterna är reserverade, vilket kan få dem att framstå som kyliga och likgiltiga eller överdrivet formella. De är faktiskt mycket vänliga och hjälpsamma gentemot utlänningar.

Skaka hand med alla närvarande – män, kvinnor och barn – vid affärsmöten eller sociala tillställningar. En handskakning används också för att ta avsked.

Handskakningar är lätta – inte bestämda.

Kvinnor bör sträcka ut handen först till män.

Använd efternamn och korrekt titel tills du blir specifikt inbjuden av din brittiske värd eller kollega att använda förnamn.

Kroppsspråk

Britterna är inga ryggdunkare och rör inte vid varandra mycket. De visar allmänt inte känslor offentligt.

Kramar, kyssar och vidröring är vanligen reserverat för familjemedlemmar och väldigt nära vänner.

Britterna vill ha ett visst personligt avstånd. Stå inte för nära en annan person och lägg inte armen om någon.

Att stirra anses som ohyfsat.

Företagskultur

I Storbritannien är punktlighet viktigt vid affärsmöten. Kom i tid.

Britter föredrar en kongenial affärsrelation, men brukar gå direkt över till affärerna efter några minuters artig konversation.

Affärer inleds bäst via en tredjeperson med goda kontakter.

Styrelsen har makten och är den huvudsakliga beslutsfattaren inom ett företag. Formellt godkännande av styrelsen krävs för de flesta beslut. Beslut kan ta lång tid.

Förvänta dig att formaliteter och protokoll följs inom affärer, speciellt i London.

Affärsorganisationer har traditionellt flera nivåer med en vertikal befallningskedja. Ett nätverk av kommittéer, formella och ickeformella, existerar inom större företag. Gruppenighet föredras framför individuella initiativ.

I äldre företag är affärsverksamheten fortfarande centrerad kring ”Old boy network” där skolor, universitet och familjeband har stor betydelse. Nyare företag är mer progressiva.

Möten bör arrangeras i god tid.

Möten har generellt ett konkret mål, som exempelvis: att ta ett beslut, att utveckla en plan eller att komma fram till en överenskommelse.

Presentationer bör vara detaljerade och dämpade.

Skottar är kända för att vara duktiga affärspersoner och anser sig vara internationalister. De är också misstänksamma mot hastigt handlande/framfusiga personer och respekterar endast framgång om den har uppnåtts över lång tid.

Måltider och underhållning

Få kyparens uppmärksamhet genom att höja handen. Vinka inte och ropa inte.

Den mesta affärsunderhållningen sker i restauranger eller pubar över lunch. Värden, dvs. den som bjuder in, betalar notan.

En brittisk affärspartner kan bjuda in dig att se på cricket eller till en regatta. Båda är prestigefyllda tilldragelser. Bär din tweedsportjacka eller en blå blazer.

En inbjudan till någons hem är vanligare i England än i resten av Europa.

Diskutera inte affärer under en middag i någons hem såvida inte värden inleder konversationen.

I England bör man anlända minst 10-20 minuter efter utsatt tid när man är inbjuden till någons hem. Anländ aldrig för tidigt. Kom i tid i Skottland och Wales.

En manlig hedersgäst placeras vid bordets huvudände eller till höger om värdinnan. En kvinnlig hedersgäst placeras till höger om värden.

Vänta tills din värd börjar äta innan du börjar äta.

Värden eller värdinnan inleder alltid den första skålen, vilket normalt endast sker vid formella middagar.

Rök inte under en formell middag.

Håll händerna på bordet under hela måltiden – inte i knäet. Se till att hålla armbågarna borta från bordet.

När du har ätit färdigt placerar du kniv och gaffel sida vid sida på tallriken, i en 5:25-position.

Du bör lämna en liten smula mat på tallriken när du har ätit färdigt.

Hedersgästen bör inleda avskedet från en bjudning.

När värden viker sin servett, betyder det att måltiden är över.

Lämna middagsbjudningen kort efter att måltiden har avslutats.

Skriv ett tackkort till värdinnan.

Det anses som oartigt att be om en visning av värdens hem.

Underhåll alla som har underhållit dig, men försök inte imponera på brittiska gäster med en extravagant middag. Britter föredrar blygsamhet.

Klädsel

Människor i större städer klär sig mer formellt, speciellt i London.

Män och kvinnor bär ylle och tweed vid avslappnade tillställningar. Slacks, stickade tröjor och kavajer är passande för män och kvinnor.

Mäns kläder uttrycker oftare tillhörighet än stil. Slipsar är viktiga symboler. Man bär skol-, armé-, universitets- eller klubbslipsar.

Vid affärsmöten bör män bära mörk kostym och slips. Kvinnor bör bära dräkt, klänning eller kjol och blus.

Bär inte en blazer på jobbet. En blazer bär man på landet eller på veckosluten.

Vid formella tilldragelser kan män bära svart slips, affärskostym, frack eller kostym. Ta reda på vad som krävs. Kvinnor bär i regel cocktaildress eller klänningar.

Gåvor

Gåvor utbyts normalt inte i affärssammanhang.

När du är inbjuden till någons hem, ta alltid med en liten gåva till värdinnan. Ge blommor, choklad, vin, champagne eller böcker. Överlämna gåvan vid ankomsten.

Gåvor öppnas vid mottagandet.

Det är artigt att skicka blommor i förväg innan en middagsbjudning. Skicka inte vita liljor, vilka symboliserar död.

Hjälpsamma råd

Män bör öppna dörren för kvinnor och stå upp när en kvinna träder in i ett rum.

Håll alltid upp dörren för personen som följer bakom dig.

Hedra rang när du träder in i ett rum. Låt högre rang träda in först.

Förolämpa inte den kungliga familjen eller visa stort intresse för deras privatliv.

Respektera den brittiska önskan till ett privatliv. Ställ inga personliga frågor, som exempelvis var en person bor eller vad en person sysslar eller arbetar med. Tala inte om pengar.

Träng dig inte i köer. Det anses som mycket ohyfsat att försöka gå före i köer.

Ropa inte eller var högljudd på offentliga platser och använd inte överdrivna, demonstrativa handrörelser när du talar.

Att stirra anses som ohyfsat.

Var inte för avslappnad, speciellt inte med det engelska språket.

Engelsmän undviker superlativ. ”I am quite pleased” betyder att de är extremt nöjda.

Försök aldrig att låta brittisk eller att härma deras accent.

Humor finns överallt i det engelska livet. Den är ofta självironisk, retsam, sarkastisk, sexistisk eller rasistisk. Försök att inte ta åt dig.

I Skottland bär män kilt vid formella tillfällen (t.ex. vid bröllop, etc.). Skämta inte om det eller fråga en skotte om vad han bär under kilten.

I Nordirland har religion och politik lett till konflikter under många år. Undvik att diskutera dessa ämnen, om möjligt.

Speciellt för kvinnor

”Old boy network” lever i allra högsta grad i Storbritannien. Dock börjar kvinnor bli allt vanligare i ledande positioner i Storbritannien än i de flesta EU-länder, särskilt inom serviceindustrin och offentlig sektor.

Utländska kvinnor har ingen svårighet att utöva affärsverksamhet i Storbritannien.

Bli inte förolämpad om någon kallar dig ”love”, ”dearie” eller ”darling”. Dessa används ofta och anses inte som ohyfsade.

Det är acceptabelt för en utländsk kvinna att bjuda en engelsk man på middag, men det kan misstolkas. Det är bättre att hålla sig till en lunch.

Om en kvinna vill betala för en måltid, bör hon delge detta innan måltiden börjar.

Att korsa benen vid anklarna, inte knäna, är korrekt.

error: Innehållet är skyddat

CE