CEöversättningsbyråVett och etikett i Malaysia

Vett och etikett i Malaysia

Innehållsförteckning

Människorna

Malaysier är stolta över sitt land, sin historiska bakgrund och landets ekonomiska framgångar. Etniska spänningar existerar mellan malaysier (60 %) och kineser (31 %) över preferenskvoter. Kineserna anser att dessa regler gör dem till andra klassens medborgare. Malaysierna stöder denna politik, eftersom de anser att det är det enda sättet att överbrygga den traditionella dominansen. Kineserna dominerar affärslivet och bor i de urbana områdena, medan etniska malaysier i regel bor på landsbygden.

Att mötas och att hälsa

Skaka hand med män vid affärsmöten och sociala tillställningar. En handskakning används också för att ta avsked.

Nicka eller buga lätt när du hälsar på en kvinna eller en äldre person. Presentera människor med högre rang och äldre personer först. Presentera kvinnor före män.

Västerländska kvinnor bör hälsa på äldre malaysiska män med en nick och ett leende.

Kroppsspråk

Rör aldrig någon på hjässan (själens hemvist), speciellt inte ett barn. Rör aldrig någon av motsatt kön. Känslor visas inte offentligt.

Använd din högra hand för att äta, överlämna saker och röra vid människor. Överlämna inte föremål med din vänstra hand.

Rör inte vid föremål med fötterna och peka inte på en annan person med foten.

Att buga lätt vid avsked, vid inträde eller när man passerar människor betyder ”ursäkta mig”.

Ett leende eller skratt kan betyda överraskning, ilska, chock, förlägenhet eller lycka.

Det är oartigt att göra tecken åt vuxna.

Ett ensamt finger används inte för att göra gester.

Att slå en knuten näve i en kupad hand anses som obscent.

Händerna i fickorna betyder ilska.

Företagskultur

Visitkort utbytes i regel efter att man har presenterat sig.

Västerlänningar förväntas vara punktliga gällande sociala tillställningar och affärsmöten. Ring om du är försenad. Bli inte frustrerad om en malaysier kommer sent eller om ditt affärsmöte inte börjar på utsatt tid.

Personer som du vill göra affärer med, vill lära känna dig personligen innan de gör affärer med dig.

Beslut är långsamma. Tålamod krävs. En malaysier kommer förmodligen att dra in dig i en artig konversation under en lång stund innan de går över till affärerna. Diskussioner är långa och detaljerade.

Ett introduktionsbrev från en bank eller en gemensam bekant hjälper till att skapa en affärsrelation. Utan en sådan introduktion, kan din begäran om ett möte komma att ignoreras.

Så snart en överenskommelse har nåtts, bli inte överraskad om motparterna försöker förhandla om avtalet, även efter det att en skriftlig överenskommelse har dragits upp. Malaysier ser skriftliga kontrakt som mindre viktiga än personlig tillit. Förvänta dig begäranden om utvägsklausuler.

Malaysier kommer att pressa dig att göra eftergifter, men kommer inte att erbjuda mycket själv i början av förhandlingarna. Förbered dig på att resa tillbaka flera gånger.

Malaysier beundrar god etikett och uppskattar inte trubbighet. De är artiga och har en mjuk försäljningsteknik.

Lyssna noga på malaysier. De kommer att undvika att säga saker på ett rakt sätt. Du måste lära dig att läsa mellan raderna.

Måltider och underhållning

Underhållning är en viktig del av att göra affärer. Den större delen av affärsunderhållningen sker på restauranger.

De flesta viktiga möten följs av lunch eller middag. Se till att du bjuder igen varje middag med en middag av motsvarande värde.

Makar kan bjudas in till middagar när måltiden inte kommer att involvera affärsdiskussioner. Ta inte med make/maka till en affärslunch.

Drycker erbjuds och tas emot med båda händerna. Drycker serveras inte innan måltiden.

Malaysier använder endast den högra handen för att äta, räcka över, röra eller hantera saker. Använd aldrig din vänstra hand till att äta.

Maten är skuren i munsbitar, vilket gör att kniv inte behövs. Håll skeden i din högra hand och gaffeln i den vänstra. Skyffla upp maten på skeden med hjälp av gaffeln och ät med skeden. När du är färdig placerar du gaffeln och skeden på din tallrik.

Låt värden beställa alla rätter på restaurangen.

Klädsel

Vid affärer bör män bära byxor och vit skjorta, chefer bär slips. Diskreta kostymer bör bäras när man möter regeringstjänstemän. Det kan vara en god idé att bära kavaj vid första mötet.

Kvinnor bör bära blus (ej ärmlös) med kjol eller byxor.

Gult är reserverat för kungligheter.

Gåvor

Man utbyter i regel inte gåvor vid det första mötet, eller gåvor överhuvudtaget, men ha en med dig om du händelsevis får en gåva. Du bör besvara gesten med en gåva av motsvarande värde om du får en själv. En inbjudan till middag kan ersätta en gåva.

Ge företagsprodukter med logo eller gåvor som är tillverkade i USA (pennor, böcker, skrivbordsprydnader). Ge inte pengar, sprit, knivar, saxar eller bilder på hundar.

Att ge och ta emot gåvor med båda händerna signalerar respekt. Använd aldrig vänstra handen till att ge eller ta emot en gåva. Öppna aldrig en present i givarens närvaro.

När du är inbjuden till någons hem, ta alltid med en liten gåva till värdinnan. Ge frukt, sötsaker, parfym eller konsthantverk från ditt hemland.

Hjälpsamma råd

Malaysier bedömer folk efter vem de är snarare än vad de gör. Familjebakgrund, social ställning och status är viktigt.

Rök aldrig i närvaro av medlemmar från den kungliga familjen. Många av dem sysslar med affärer och kan delta vid möten.

Ge ärliga komplimanger, men förvänta dig att malaysier förnekar dem av blygsamhet.

Visa respekt för de äldre och rök aldrig i deras närhet.

Tänk på att malaysier tror att framgångar, misslyckanden, möjligheter och olyckor är resultatet av ödet eller Guds vilja.

Bli inte förvånad om en malaysier ställer personliga frågor om din inkomst, religion, etc. Du kan ställa samma frågor. Det finns ingen skyldighet att besvara dessa frågor.

Speciellt för kvinnor

Kvinnor accepteras generellt inom affärsområdet, där de innehar många viktiga positioner.

Det är helt acceptabelt att en kvinna bjuder en malaysisk affärsman på middag. Det kan hända att hon också bjuder hans maka.

Kvinnor kan äta ensamma på hotellrestauranger eller barer.

error: Innehållet är skyddat

CE