Svenska är näst största språket på Wikipedia

Innehållsförteckning

Idag har Wikipedia på svenska funnits i 15 år. Wikipedia är en digital uppslagsbok. Det är en webbsida där man kan söka fram artiklar med fakta om det mesta.

Wikipedia finns på över 280 olika språk. Den engelska sidan är störst. Och den svenska versionen av sidan är näst störst. Det finns över tre miljoner artiklar på svenska Wikipedia.

Det är inget företag som bestämmer över Wikipedia. Det är alla som använder sidan som skapar den tillsammans. Alla som läser wikipedia kan också skriva på sidan.

Många av artiklarna på svenska Wikipedia är faktiskt skrivna av ett datorprogram. Det är en av anledningarna till att den svenska sidan är så stor.

Datorprogrammet har skrivit mest artiklar om växter och djur. Men nu har datorprogrammet börjat skriva artiklar om geografi också.

I Sverige är det många forskare som tycker att Wikipedia är en bra sida för dem att använda. De kan skriva artiklar om resultat som det fått fram när de forskar.

Olle Terenius forskar på ett universitet i Uppsala. Han lär sina arbetskompisar hur man kan använda Wikipedia för att sprida sin kunskap. Han säger att folk som är intresserade av något går in på Wikipedia för att läsa. Därför måste forskare dela med sig av sina kunskaper där.

– Folk som är intresserade söker sig till Wikipedia. Och det är också där vi som forskare i så fall bör vara och dela med oss av våra kunskaper, säger Olle Terenius.

error: Innehållet är skyddat

CE

Sök