CE översättningsbyrå

Lingvister är rädda för att urbefolkningsspråk ska dö ut

Innehållsförteckning

En lingvist som arbetar för att bevara hotade språk i en stad i Norra territoriet i Australien har kritiserat territoriets regering för dess politik enligt vilken aboriginska språkskolor tvingas lära ut på engelska.

Garth Agius säger att tvåspråkig utbildning är det kraftfullaste sättet att stoppa språk från att utrotas. Regionen Katherine, söder om Darwin, är hem för en rik mångfald av urbefolkningsspråk men endast ett av språken, warlpiri, anses kulturellt starkt och säkert. Språkcentret Katherine Language Centre arbetar för att bevara 22 av regionens 29 språk. Agius säger att den osäkra politik som Norra territoriets regering för vad gäller framtida tvåspråkig utbildning skadar centrets arbete i avlägsna samhällsskolor som involverar stöd åt äldre så att de kan dela med sig av sina språk.

”Politiken hindrar vårt arbete eftersom barnen måste tala engelska under de första fyra timmarna varje dag med regeringens nya politik”, säger han. ”När den här typen av saker händer drar det ner på den tid som barnen lär sig urbefolkningsspråk i skolorna.”

Han säger att tvåspråkig utbildning är det effektivaste sättet att engagera barnen i utbildning och att stoppa utrotningshotade språk från att dö ut. Det finns sex språk i regionen Katherine inom den kritiska kategorin eftersom de endast talas av en handfull äldre människor.

Agius säger att han kämpar för att hitta tillräckligt många lingvister för att bevara dessa traditionella språk och är på jakt efter fem lingvister som kan engagera sig. ”Precis som alla andra runt om i världen är vi oroade, alla som har en passion för aboriginspråk är oroade ”, säger han. ”Vi skulle behöva fler lingvister i den här regionen.”

UNESCO:s atlas över världens utrotningshotade språk förutspår att nästan hälften av alla de 6 700 språk som talas runt om i världen kommer att försvinna, inklusive mer än 100 språk i Australien.

error:

CE

Sök