CEsökmotoroptimeringHur man bygger en framtidssäkrad SEO-strategi när AI ändrar SEO

Hur man bygger en framtidssäkrad SEO-strategi när AI ändrar SEO

Innehållsförteckning

Se till att din nuvarande SEO-strategi skyddas. Följ dessa fem tips till att börja med.

Det har gått lite över sex månader sedan Open AI lanserade ChatGPT och inledde nästa era av AI. Sedan dess har detta hänt:

  • Google har introducerat Search Generative Experience (eller SGE), en AI-driven sökbeta
  • ChatGPT lade till kraftfulla sökfunktioner med Bing-tillägget
  • Google lanserade och förbättrade sin egen AI-chattbot, Bard

Alla pratar om AI hela tiden. Det är lätt att tröttna på det.

Men alla pratar om det eftersom det har en enorm potential och redan visar nytta.

På senare tid har vi dock märkt att diskussionerna har avtagit lite.

De har inte helt avstannat, men minskat eftersom vi nu förstår AI:s kapacitet mycket bättre efter den inledande fasen. Vi kan bättre bedöma hur bra AI-verktyg är idag.

Maj var den första månaden som antalet sökningar efter chatt gpt minskade (-14,2 %, enligt Similarweb), men den totala trafiken till chat.openai.com växer fortfarande. Mobiltrafiken verkar ha minskat, men kom ihåg att ChatGPT lanserade en mobilapp.

Många SEO-experter kommer ihåg hur CNET publicerade AI-innehåll med felaktig information i det.

Men creditcard.com och Bankrate publicerade också AI-innehåll.

Och i slutändan fungerade AI-innehållet på dessa tre webbplatser precis som mänskligt genererat innehåll. PR-katastrofen var stor eftersom CNET inte faktakontrollerade innehållet innan det gick ut.

Men det är just det som är poängen: Vi inser att vi ännu inte har nått den punkt där AI-innehåll kan publiceras utan förhandsgranskning. AI kan bara skapa råa utkast, visa oss spännande vinklar och ta bort skrivblock (eventuellt vissa redigeringssteg som att rätta dålig grammatik). För tillfället.

Vi kan se vart vi är på väg: uppåt. Nya modeller med exponentiellt högre antal träningsparametrar växer fram överallt.

Lägg märke till den logaritmiska skalan; vi ser en våg av AI-verktyg som redigerar, sammanfattar och skapar innehåll i alla format.

Det är oundvikligt för oss att gå mot en framtid där AI lever i varje mjukvara och i grunden förändrar marknadsföringen.

Även de största AI-kritikerna erkänner att vi är på väg mot en framtid där AI är en självklarhet.

Alla – ja, alla – i teknikbranschen funderar för närvarande på tre frågor:

  • Hur kommer AI-framtiden att se ut?
  • Hur kommer det att påverka oss?
  • Vad kan vi göra åt det?

Låt oss försöka svara på dessa tre frågor för SEO:

Konsekvenserna av sökgenererande erfarenhet (SGE)

Rekommendationer för att framtidssäkra ditt företag är inte vettiga utan att förstå konsekvenserna av SGE.

Tänk på att SGE fortfarande är i beta. Den offentliga versionen som ska lanseras i december kan se väldigt annorlunda ut, och vi har inga data om trafik från SGE ännu.

Alla påståenden i denna artikel är antaganden baserade på vad vi ser i betaversionen. Som sagt, vi har tillbringat en hel del tid med SGE, och med sökmotorer under de senaste 13 åren.

SGE kommer sannolikt att driva mindre trafik till de flesta webbplatser som rankas för ett sökord jämfört med den nuvarande versionen av sökningen, helt enkelt för att SGE ger svaret på en fråga och kan driva dem som söker djupare in i en konversation med Bard istället för till webbplatser.

SGE är som ett Featured Snippet på steroider, med liten plats för organiska resultat. Om du vill få en uppfattning om hur mycket trafik som kan stå på spel, subtrahera alla frågor och PAA-rankningar från din nuvarande organiska trafik.

Filtrera till exempel dina sökkonsolfrågor efter regexen (reguljära uttryck) vad|varför|var|när|hur och beräkna andelen icke-märkt trafik. Det är så mycket du kan förlora.

Undantaget är webbplatser som rankas i karusellen på sidan. Miljonfrågan är om användarna kommer att klicka på webbplatserna eller inte. Vår magkänsla säger ja.

Även med bra svar på sökarens fråga kanske de fortfarande vill klicka sig vidare till webbplatser för att få hela bilden, en mänsklig recension eller ett bättre svar. Det finns en verklig chans att de flesta webbplatser som rankas för ett sökord ser mindre trafik, men webbplatser som visas i karusellen ser mycket mer.

Precis som användare inte övergav Google för Bing när det blev den första som visade AI-svar, har användare byggt förtroende och vanor med vissa webbplatser under åren.

Så ett antagande som ska valideras är om sökare är nöjda med SGE-svaret eller om de klickar sig vidare till webbplatser för mer information.

Olika sökord visar olika format och detaljeringsgrader i AI-svaret, vilket leder till frågan om vilka branscher som kommer att drabbas hårdast av SGE.

Före AI hade Google svårt att svara på långa och detaljerade sökfrågor. Stora språkmodeller (LLM) och generativ AI löser det problemet.

De matchar resultat med klassiska webbsökresultat för att minska hallucinationer och faktakontrollera AI-svar, vilket fungerar särskilt bra för informativa frågor. Som resultat kommer företag som tjänar pengar på trafikvolymen i alla faser av användarresan att drabbas hårdast: utgivare och dotterbolag.

Återförsäljare, direkt-till-kund-varumärken (DTC) och lokala företag kan ha det ännu svårare eftersom Google hoppar direkt till en lista över produkter/företag om inte sökfrågan innehåller en fråga (utom ordet ”bäst”).

Tillsammans med GoogleTest för att ansluta Google Merchant Center direkt till din kassa, kommer Google sannolikt att bygga en marknadsplats för att konkurrera direkt med Amazon.

För första gången någonsin kan YMYL-utrymmet (dina pengar eller ditt liv) ha det lättare att driva organisk trafik än andra. Varför? De flesta YMYL-utrymmen är hårt reglerade, och AI-svar kan bli rådgivande, vilket är förbjudet utan licens.

Vi antar att Google inte vill ta den risken och kanske håller sig borta från dem helt eller tills de hittar en bättre lösning. Även om vi har sett exempel på SGE som svarar på känsliga YMYL-frågor i betaversionen, är vi mindre övertygade om att den kommer att göra det i den offentliga versionen.

Eftersom SGE ser ut och fungerar så annorlunda än den nuvarande versionen av sökfunktionen kommer datan vi arbetar med i SEO inte att vara lika användbar längre.

Det finns en chans att Google kommer att uppdatera GSC med SGE-relaterade data eller ge oss ett nytt verktyg helt och hållet. Men om det inte görs, kommer vi att sakna en hel del rankingdata som hjälper oss att baklänges konstruera hur resultaten sätts ihop just nu.

Hur företag kan förbereda sig för framgång

Bättre lösningar kommer att dyka upp när SGE kommer ut ur beta, och vi har alla fått mer tid till att smälta dess inverkan och slutliga version. Fram till dess kan vi göra antaganden om framtidssäkring baserat på vad vi ser hittills.

1. Bygg valfrihet med direkt trafik

Direkt trafik är det starkaste tecknet på popularitet – ofta den bästa omvandlande trafiken – och det kan ge valfrihet när organisk trafik bryts bort.

Det finns flera sätt att bygga direkt trafik:

  • En fantastisk upplevelse med din produkt: enastående kundservice, snabb introduktion och högt engagemang
  • Stark positionering och meddelandehantering
  • Reklam
  • Innehåll

2. Källa till nya sätt att lära sig vad dina kunder söker efter

Sökvolym är en förbannelse och en välsignelse. Det har varit bristfälligt länge.

Kör hellre experiment i betald sökning för att se hur bra ett sökord kan konverteras.

Eftersom det är oklart om vi fortfarande kommer att få efterfrågemätningar som sökvolym eller synlighetsmätningar som sökordsrankingar för att lära oss vad användarna vill ha och vad som fungerar i SEO, behöver vi andra sätt att hitta vad kunderna letar efter.

En av de bästa är att prata med kunder om deras användar- och sökresor.

Till exempel kan någon som är ute efter en madrass ha specifika behov som att minska ryggsmärta. Så de kanske söker efter den bästa madrassen för ryggsmärta, bästa madrassen för ryggsmärta och sömnapné, eller kan en madrass hjälpa mot ryggsmärta.

3. Skapa innehåll som maskiner inte kan replikera

Två saker som AI inte kan replikera är erfarenhet och expertis. Det senare kan vara möjligt för AI någon gång i framtiden, men inte för tillfället.

Även om maskiner kan replikera erfarenheter vid vissa tillfällen, kan människor vara mer intresserade av andra människors erfarenheter.

Idag kan du fundera på vilka nyckelord och ämnen som har en hög avsikt för upplevelser. Reseguider är ett uppenbart exempel, men även i produktrecensioner eller när du beskriver ett problem kan du betona upplevelsen.

Vem som skriver innehållet är redan viktigt men kan bli ännu viktigare. Vissa författare är så djupt kopplade till ett ämne att ingen generisk maskin kan ersätta dem.

Tänk på Dr Andrew Huberman som skriver om kosttillskott, Tim Ferriss om självförbättring eller Henry Kissinger om diplomati.

Företag måste fråga sig själva hur de kan få den bästa författaren för sina ämnen ombord – och kanske monopolisera deras innehåll. Vi skulle inte bli chockade om företag exklusivt licensierar vissa experters innehåll.

4. Hitta rätt vinkel

Ämnen har olika vinklar, som för- och nackdelar, skillnader mellan liknande ämnen eller vem de är till för.

Eftersom SGE belyser specifika vinklar om ämnen (vi vet inte varför och logiken bakom dessa vinklar kan bli mer sofistikerad) måste företag bli bra på att antingen täcka alla vinklar i sitt innehåll eller effektivt ta reda på vilken som Google föredrar för ett målnyckelord och justera innehållet därefter.

Vinklar skiljer sig från delämnen. De är en synvinkel på det huvudsakliga ämnet och dess inbäddade delämnen. Företag bör arbeta med att inkludera vinklar i sitt innehåll idag.

5. Påskynda ditt arbete med AI

AI går åt båda hållen. Det förändrar sökningen men också hur vi arbetar. Det största framsteget – hittills – är hastigheten.

Experter som arbetar på integratörer – företag som måste skapa innehåll själva för att driva organisk trafik – kan skapa ett första utkast inom några minuter och tillbringa mer tid på att redigera och tillföra en bit av sin personliga touch och expertis.

De kan sedan använda AI för att utmana artikeln, hitta nya vinklar och ta bort luckor. De kan till och med använda bra uppmaningar för att uppdatera och ställa in innehåll regelbundet.

Experter på aggregatorer – företag som utnyttjar UGC eller produktinventering för att skala SEO – kan utveckla smarta uppmaningar för att fylla tusentals eller miljontals sidor med små bitar av information baserat på egna eller offentliga data. Data från API:er kan kontextualiseras och presenteras på ett mycket bättre sätt.

Slutsats: AI går åt båda hållen

Uppkomsten av AI kom långsamt och sedan snabbt. Nu når vi marschhöjd och börjar bättre förstå var AI är effektivt och var det inte är det.

Vi talar med många byråteam. När vi frågar dem hur ofta de använder AI ses många tomma blickar. Många har aldrig provat det. Det är ett allvarligt misstag.

Fullständig avhållsamhet garanterar att du bygger åsikter baserade på hörsägen och rubrikläsning.

Det bästa sättet att framtidssäkra ditt företag är att vara engagerad i AI, tänja på gränserna och prova nya saker.

error: Innehållet är skyddat

CE

Sök