CEsökmotoroptimeringHur kan små lokala tjänsteföretag använda AI för att förbättra sin digitala marknadsföring?

Hur kan små lokala tjänsteföretag använda AI för att förbättra sin digitala marknadsföring?

Innehållsförteckning

Så här kan du förbättra ditt småföretags onlinenärvaro. Använd AI för att producera rikt, och relevant innehåll, förbättra kundupplevelsen och generera fler leads.

När många av oss hör hur AI kommer att förändra världen – särskilt digital marknadsföring – går våra tankar (och ibland rädsla) mot hur stora organisationer kommer att använda maskiner för att göra arbetet för massor av copywriters, designers och andra innehållsskapare.

Stora företag med lika stora kundbaser och konkurrenskraftigt drivna innehållsbehov letar efter sofistikerade AI-system för att generera innehåll och bearbeta och analysera data för att ligga steget före.

Men de möjligheter som erbjuds av AI är inte bara för de stora företagen.

Faktum är att små lokala företag med mindre resurser och ofta mindre tid säkert kan dra nytta av några av de innovativa tids- och kostnadsbesparingarna som AI-lösningar erbjuder.

En särskilt utmanande aspekt av att driva ett litet företag idag är att hålla jämna steg med de ofta överväldigande kraven på digital marknadsföring, vilket kan vara ett heltidsjobb på egen hand.

Det förväntas och krävs av företag som hoppas kunna växa, att upprätthålla en rik, aktuell, relevant digital närvaro och göra det möjligt för alltmer kunniga kunder att engagera sig i ditt företag via flera kanaler

Återigen, hur hänger en småföretagare med ökande krav på ett område som de kanske inte är bekväma med?

Genom att använda AI som den virtuella digitala marknadsföringsassistenten.

Hur kan AI stödja småföretagens marknadsföring?

AI kan komma i många former, men när det gäller marknadsföringsapplikationer är den nuvarande populära applikationen generativ AI.

AI-motorer, som ChatGPT, är AI-algoritmer som tränats på massiva uppsättningar data eller innehåll för att förstå, sammanfatta och generera nytt innehåll.

Som sådan kan AI snabbt och effektivt producera innehåll om praktiskt taget alla ämnen som omfattas av datauppsättningen som den utbildats i.

Webbplats, blogg och socialt innehåll

Den första naturliga tillämpningen av AI-skrivverktyg för småföretag är att skapa pedagogiskt, informativt och på annat sätt användbart innehåll som dina webbplatsbesökare, sociala följare och sökmotorer kan konsumera.

Innehåll är fortfarande kung när det gäller att etablera inflytande online, och ett sätt att sticka ut från konkurrensen är att skapa mer, bättre innehåll som din publik vill läsa, gilla och dela.

Vi har kommit fram till att AI kan generera innehåll om vilket ämne du vill, och för de flesta små lokala företag är deras kunders behov relativt konsekventa.

Nyckeln till att bibehålla kvalitativt, övertygande AI-genererat innehåll är kvaliteten på informationen som den får.

En välstrukturerad förfrågan kan producera ett blogginlägg, en instruktionsartikel, en FAQ-sektion, en webbsida eller ett inlägg på sociala medier, vilket kanske bara kräver små ändringar och anpassning för din publik.

Om inte, kan du be AI skapa en bättre version, och med tiden kommer den att fortsätta att lära sig och producera bättre, mer lämpligt innehåll.

För att vara tydlig bör dock steget att granska och redigera innehållet för att säkerställa att det är unikt inte hoppas över.

AI är känt för att hallucinera, vilket är ett fint sätt att säga att AI har en vana att vara felaktig ibland, och därför måste allt arbete kontrolleras.

Det är också viktigt att se till att slutprodukten är mänsklig, eftersom texten ibland kan låta besvärlig eller formell. Du bör också se till att innehållet både återspeglar ditt varumärke och är ditt eget genom att lägga till din unika signatur – antingen genom att infoga din anekdotiska synvinkel, ton eller länkar till annat relevant innehåll som du har producerat eller gett din karaktär.

Direkt kundkommunikation

Förutom innehållet som företag skapar för att dela via webbplatser eller sociala medier, finns det direkta konsumentkampanjer som är utformade för att främja, utbilda och informera.

Även om dessa kan vara korta, i form av e-post eller SMS-meddelanden, krävs det fortfarande tid för att utveckla kampanjidéer och leverera det resulterande innehållet till målgruppen. AI kan hjälpa till med båda stegen i processen.

För det första kan AI bli ombedd att tillhandahålla en lista med ämnen eller idéer som en kampanj kan baseras på.

Till exempel bad jag ChatGPT att förse mig med en lista över kampanjer som ett litet lokalt VVS-företag kan köra för att öka intäkterna…

Till vilken den AI-virtuella marknadsföringsassistenten snabbt svarade med denna förkortade lista med förslag:

Självklart! Här är några kampanjer som ett litet lokalt VVS-företag kan köra för att öka intäkterna:

 • Säsongsunderhållspaket: Erbjud ett rabatterat paket för säsongsunderhåll av VVS som avloppsrengöring, inspektion av vattenvärmare eller läcksökning. Marknadsför detta paket under specifika tider på året när husägare vanligtvis fokuserar på underhåll av hemmet.
 • Ny kund-rabatt
 • Lojalitetsbelöningsprogram
 • Paketerbjudanden
 • Värva en vän-program
 • Tidsbegränsade erbjudanden
 • Exklusiva erbjudanden på sociala medier
 • Seniorrabatter
 • Underhållsplansprenumerationer
 • Partnerrabatter

Kom ihåg att annonsera dina kampanjer via olika kanaler, inklusive din webbplats, sociala medier, lokal annonsering och direktreklam, för att säkerställa maximal synlighet och räckvidd. Övervaka effektiviteten av varje kampanj och justera dina strategier baserat på kundrespons och ökade intäkter.

Då kan AI kallas in igen för att föreslå själva meddelandet. En välstrukturerad uppmaning för ett marknadsföringsmeddelande kan ta hänsyn till något eller alla av följande:

 • Meddelandetyp: Kampanj, tillkännagivande, inbjudan, hälsning, tack, utbildning, information etc.
 • Tjänster eller produkter som ska nämnas: För lämpliga meddelandetyper.
 • Specifika ord som ska inkluderas: Markerade erbjudanden, rabatter, specialerbjudanden etc.
 • Specifika ord att utesluta: Konkurrenters namn, oönskade alternativa produktreferenser.
 • Information om demografisk inriktning: kön, ålder, civilstånd etc.
 • Skrivton: Konversativ, vänlig, informativ, professionell, välkomnande, kvick etc.
 • Skrivperspektiv: Första eller tredje person.

Som nämnts, ju mer detaljerad uppmaning som tillhandahålls till AI, desto mer exakt och effektiv är det genererade svaret.

SEO och betald sökning

AI är kärnan i SEO, eftersom AI-algoritmer har drivit Google och andra sökmotorer i flera år.

Så varför inte använda samma teknik för att skapa det strukturerade innehåll som sökmotorerna letar efter?

För de småföretagare eller anställda med tid och kunskap för att ta webbplatsfrågor i egna händer kan generativ AI för SEO användas för att göra sökords- och innehållsforskning, skapa sidtitlar, metabeskrivningar och mer avancerade aspekter av optimering på plats.

Inte överraskande är AI redan inbyggt i många betalda annonsplattformar och är grundläggande för tjänster som Google Ads, där innehåll automatiskt rekommenderas eller skapas baserat på befintligt innehåll och/eller tidigare resultat.

Annonsörer, stora som små, drar nytta av den kombinerade kunskapen om varandras kampanjer.

Webbplatssupport

Chattrobotar på webbsajter har varit vanliga under en tid nu. Ändå öppnar AI dörren till en ny nivå av chattrobotar, som kommer att kunna interagera mer sömlöst med dina webbplatsbesökare och få fram den information de söker.

Precis som AI är utbildade att söka och tolka stora volymer innehåll över hela webben, kan de också utbildas för att katalogisera ditt lilla hörn, vilket är din webbplats som innehåller alla viktiga detaljer om dina produkter, tjänster och affärsmetoder.

Om webbplatsbesökare ställer frågor som roboten inte har utbildats i eller inte har det nödvändiga innehållet för att ge ett svar på, kommer smarta system att göra det möjligt för kunder att vidarebefordra sina frågor via andra kanaler som SMS eller e-post.

Framtidstänkande

AI-genererat textbaserat innehåll är bara toppen av isberget, eftersom vi redan ser fotorealistiska bilder som produceras av system som DALL-E2 och Midjourney baserat på vanliga språkmeddelanden, och fullskalig video inte är långt bakom.

Även här är potentialen att skapa övertygande affärsinnehåll verklig.

Utöver innehåll utlovar AI automatisk personalisering och optimering av innehåll – så att rätt innehåll tillhandahålls till rätt personer vid rätt tidpunkt, vilket länge har varit Googles sätt att arbeta.

Det kommer inte bara att vara Google och sökmotorerna som kan leverera denna nivå av anpassat innehåll. AI-lösningar med öppen källkod öppnar den här dörren för alla.

Lösningar som prediktiv analys kommer att göra det möjligt för småföretagare att ligga steget före, bygga vidare på och automatisera de taktiker som fungerat tidigare och bortse från de som inte har det.

Men… AI är bara ett verktyg

Även om Al har så mycket potential att erbjuda när det gäller att spara tid vid skapande av innehåll, bör det inte på något sätt ses som en fullständig ersättning för mänskliga författare eller redaktörer.

Eftersom AI-genererat innehåll är baserat på innehåll som redan har skapats, finns det säkert en risk för att en hel del samstämmighet produceras när vissa kreatörer publicerar detta innehåll ordagrant.

Experter säger att även avancerad AI inte matchar en människas skrivförmåga: Det saknar personlig röst och stil, och det spottar ofta ut felaktiga eller partiska svar. Men för många företag är kostnadsbesparingen värd en kvalitetsminskning.

Detta är inte vad din publik eller Google vill höra. Det kommer att bli allt viktigare att ta vad AI erbjuder och bygga vidare på det, lägga till din egen unika röst, perspektiv och anekdotiska knorr.

Google är fortsatt engagerad i sina E-E-A-T-principer (erfarenhet, expertis, auktoritet, tillförlitlighet) som primära innehållsrankningsfaktorer. E-E-A-T är vad småföretagare behöver lägga till utöver vad AI kan ge som utgångspunkt.

Avslutningsvis

AI-driven digital marknadsföring innebär enorma möjligheter för små lokala företag att förbättra sin onlinenärvaro genom att producera rikt och relevant innehåll, förbättra kundupplevelsen och generera fler leads.

Men för att skörda fördelarna med denna revolutionerande teknik måste företagen förstå sina utmaningar, sätta mätbara mål, utveckla strategier och kontinuerligt övervaka och optimera sina resultat.

error: Innehållet är skyddat

CE

Sök