CEsökmotoroptimeringHur Gen Z använder sociala medier

Hur Gen Z använder sociala medier

Innehållsförteckning

Att nå Gen Z effektivt kan vara en utmaning. I det här inlägget avmystifierar vi Gen Z:s bästa praxis och taktik för marknadsföring på sociala medier.

Generation Z (Gen Z) föddes mellan 1997 och 2012 och är den första generationen som har vuxit upp med internet, sociala medier och smartphones som en del av sin vardag.

Och som den största generationen i historien håller Gen Z snabbt på att bli en stor kraft i den globala ekonomin.

Men när det gäller marknadsföring till den här generationen, särskilt på lokal nivå, gäller inte de gamla reglerna för digital marknadsföring som har fungerat med millennials i allt högre grad.

Gen Z har ofta andra attityder till konsumtion som formats av verkligheten av att växa upp på nätet och bli vuxen på distans mitt i en global pandemi.

För att göra framsteg med Gen Z är det dags att pensionera den gamla spelboken.

Som marknadsförare måste vi förstå vad som driver dem och ompröva vårt sätt att nå dem där de tillbringar större delen av sin tid; på nätet. På sociala medier.

Vem är Gen Z?

Gen Z är unik bland nuvarande generationer – inte bara för den sociala strukturen de har växt upp i, utan också för deras utgiftsvanor, som skiljer sig från andra generationer.

Enligt en Bloomberg-rapport 2021, har de tillsammans cirka 360 miljarder dollar i disponibel inkomst.

De är mer sparsamma och köper definitivt inte från företag som inte återspeglar deras värderingar.

Dessutom, enligt Credit Karma, bor nästan en tredjedel av amerikanska Gen Z:ers mellan 18 och 25 år hemma hos sina föräldrar eller andra släktingar, vilket innebär att mindre av deras pengar är bundna i hyra, livsmedel och räkningar.

Sociala medier är inbäddade i deras livsväv.

En undersökning 2022 av Morning Consult visade att 54 % av Gen Z:ers sa att de spenderar minst fyra timmar dagligen på sociala medier, och 38 % spenderar ännu mer tid än så. Deras mest använda sociala plattformar är YouTube, Instagram, TikTok och Snapchat.

Dessutom visar data från Statista 2022 att nästan 80 % av Gen Z:ers och millennials har köpt något de såg på sociala medier.

När det gäller shopping online kontra personlig shopping är det lika. Gen Z är van vid bekvämligheten med onlineshopping, men de värdesätter verkliga upplevelser, och enkel upphämtning samma dag.

En Deloitte-studie 2023 fann också en 50/50-fördelning mellan Gen Z:ers och millennials som ser onlineinteraktioner som meningsfulla ersättare till personliga upplevelser, och de som föredrar den verkliga saken.

Allt detta tyder på att en flerkanalsstrategi för kundupplevelsen är bäst för Gen Z, men är fortfarande en gåta för marknadsförare.

Vi vet var Gen Z:ers spenderar sin tid och hur man når dem, men vad krävs för att få kontakt med dem på ett riktigt? Och vad driver dem att logga ut och handla personligen?

Här är fem sociala media-praxiser att tänka på.

Välkomna partnerskap med kreatörer

Konceptet med den traditionella influencern – som gör sponsoravtal, åker på varumärkesresor och säljer en ambitiös livsstil som kan uppnås av anhängarna genom inköp av produkter – dominerade 2010-talet.

Men för Gen Z visar det sig att den storhetstiden ligger bakom oss. När de blir mer medvetna om när och hur de handlar är kreatörsekonomin kung.

I detta nya paradigm hyllas äkthet och originalitet över ambition.

TikTok-kreatören Alix Earle är ett utmärkt exempel. Earle har fått snabb berömmelse på bara några månader med över 5 miljoner följare idag.

Hon har alla kännetecken på en traditionell influencer – resorna, high-end-produkterna och den ambitiösa livsstilen – men hennes opolerade och relaterbara ton är utan tvekan det som gav henne denna enorma publik, och för dem verkar hennes livsstil bli mindre uppnåelig.

När hon rekommenderar en produkt till en publik känns den organisk, som en rekommendation från en vän.

Ett varumärke som är uppmuntrande och engagerande på plattformer av denna typ av användargenererat innehåll (UGC), där din produkt kanske inte är stjärnan i en skriptad video, men en detalj i en större berättelse, kan vara mycket effektiv med Gen Z.

Ge varumärket en personlighet online

Förutom att outsourca innehåll till kreatörer med sin egen publik ser vi också framväxten av varumärken som blir inflytelserika i sin egen rätt.

Vissa gör detta genom att anlita en välkänd kreatör för att representera sitt varumärkes sociala närvaro. Till exempel Kyle Prue, en TikTok-kreatör med över 1,1 miljoner följare, som har blivit känd för personlig ekonomi-varumärket, Fizz.

Stilistiskt är innehållet för Fizz praktiskt taget omöjligt att skilja från hans personliga innehåll – förutom det faktum att det handlar om personlig ekonomi.

Andra anlitar en karaktär eller en anställd som blir varumärkets ansikte utåt på nätet. Den populära språkinlärningsappen, Duolingo, har över 6,5 miljoner TikTok-följare som gör videor med sin maskot, Duolingo Owl (och de flesta av dessa videor har ingenting med språk att göra).

Ett annat exempel med en annan twist är väskmärket, Baboon to the Moon, som utnyttjar några av sina Gen Z-teammedlemmar för att göra innehåll som ofta har framträdande produkter men känns kaxigt och nonchalant – en ton som tenderar att resonera bra med Gen Z-publiken.

Fokusera på engagemang över följarantal

Gen Z är mycket mindre varumärkeslojal än sina föregångare.

De visas ofta innehåll från sociala mediers huvudsidor som TikToks för dig-sida, Instagrams upptäckflik och YouTubes rekommendationssida.

Ett öga mot individuellt inläggsengagemang och synlighet kan vara en bättre indikator på framgång än följarantal per profil.

Ur ett lokalt upplevelseperspektiv (LX) innebär detta också att det kan vara värdefullt att skapa profiler för lokala butiker för att bygga en mer personlig kontakt med dessa platser.

Att visa platsen, erbjudanden eller evenemang som är specifika för den butiken och de människor som arbetar där, kan uppmuntra mer engagemang.

Till exempel har TikTok-profilen för ett Barnes and Noble ställe i Canton, Connecticut, 16 000 följare och nästan 682 000 gillningar på sina inlägg.

Att demokratisera innehållsskapande på detta sätt kan vara ett bra sätt att generera mer övergripande engagemang, särskilt på lokal nivå, och främja en känsla av ägande med din personal.

Använd trender till din fördel

Viralt innehåll har blivit mer uppnåeligt och ändå mer flyktigt än någonsin.

Hushållsnamnvarumärken som spenderar tusentals på högproducerat innehåll på sociala medier, kan få en blandad kompott av räckvidd och engagemang, medan lokala biblioteksfilialer, museer och företag har miljontals visningar och engagemang genom att hoppa på den senaste trendiga CapCut-mallen.

Att hänga med aktuella trender och agera snabbt på plattformar som TikTok, Reels och YouTube Shorts kan ge stor utdelning för medvetenhet och positiv association.

Och att hålla det enkelt är faktiskt positivt – till skillnad från en plattform som Instagram, där flödesinlägg förväntas vara av hög kvalitet och estetiskt tilltalande.

Optimera din företagsprofil på Google

Låt oss säga att du framgångsrikt bygger den autentiska kontakten och positiva associationen som krävs för att locka en Gen Z-köpare.

På lokal nivå börjar deras upplevelse när de öppnar en ny flik på sin dator eller byter appar för att söka efter ditt varumärke – och det finns en stor chans att de vänder sig till Google för att göra det.

I en studie 2022 av lokalt konsumentsökbeteende upptäckte man att:

  • 47 % av Gen Z:ers sa att de mycket ofta använder Google Sök och Google Maps för att hitta information om företag i deras område.
  • 65 % av den mest sökta informationen om lokala företagsannonser är företagets adress och vägbeskrivning, följt av omdömen (56 %), öppettider (54 %) och webbplats (54 %).
  • 68 % av Gen Z:ers genomför onlinesökningar några gånger per dag.
  • 65 % av Gen Z:ers kan resa 100 km eller kortare för ett företags produkter eller tjänster.

För att utveckla dina Gen Z-leads från marknadsföring på sociala medier till konvertering, är det viktigt att hantera din LX och optimera med din Google Business-profil (GBP).

Din GBP bör optimeras för mobil och vara uppdaterad med korrekta öppettider och adresser med GPS-koordinater, samt snabb insyn i butikslager, betalningsalternativ och andra butikserbjudanden.

Avslutningsvis

Den viktigaste ha med sig är detta: Gen Z:s marknadsföring på sociala medier kräver en balans mellan anpassningsförmåga för medier och en konsekvent röst för att få in en engagerad publik.

Onlineoptimering, sociala medier och lokal upplevelse ger varumärket möjlighet att omvandla målgrupper till kunder.

De varumärken som gör båda till en prioritet kommer att vara de som är mest rustade att nå denna notoriskt svårfångade generation.

error: Innehållet är skyddat

CE

Sök