CEsökmotoroptimeringGoogles val av domännamn: varumärke bättre än sökord

Googles val av domännamn: varumärke bättre än sökord

Innehållsförteckning

Googles Search Relations Team rekommenderar att du vid val av domännamn bör prioritera ditt långsiktiga varumärke framför sökordscentrerade SEO-strategier.

I det senaste avsnittet av podcasten ”Search Off The Record,” diskuterade Googles Search Relations Team, bestående av John Mueller, Gary Illyes och Martin Splitt, frågan om hur sökord i domännamn påverkar webbplatsers rankning i sökmotorer.

Nyckelordskontroversen

Diskussionen började med att Mueller frågade om man bör inkludera sökord i mitt domännamn eller satsa på ett starkt varumärke? Illyes svarade med ett skratt, vilket antydde att det inte fanns något enkelt svar på frågan.

– Ur Googles perspektiv eller från ett sökperspektiv… Nja, jag kan inte avgöra om det är från ett sökperspektiv. Men från Googles och Steves perspektiv tror jag inte att det spelar någon roll, konstaterade Illyes.

Användarens perspektiv

Illyes förklarade att även om närvaron av sökord inte nödvändigtvis påverkar sökmotorrankningen, kan det påverka användarnas beteende.

– Till exempel, om jag vill ta ett passfoto, har jag de konstiga sajterna som riktar in sig på alla typer av foton. Och så har du passportphoto.com. Och som användare är jag mer benägen att klicka på passportphotos.com av någon anledning, förklarade Illyes.

Rollen av bindestreck och exakta matchande domännamn

När Splitt undrade om användningen av bindestreck i domännamn eller exakta matchande domäner fortfarande hade någon betydelse, svarade Illyes:

– Allt som finns i webbadressen kan tekniskt manipuleras av webbplatsägaren. Så vi vill nog inte lägga så mycket vikt på den typen av input. Vilket innebär att det i rankningen kanske inte hjälper så mycket som folk tror.

Med andra ord, från ett sökmotorperspektiv spelar det ingen roll om det finns ett bindestreck i domännamnet.

Illyes påpekade dock att det ur ett perspektiv som rör användarupplevelsen, förmodligen är mer lättläst att ha ett bindestreck i domännamnet.

Att se bortom nyckelord: varumärkesperspektivet

När samtalet styrde mot de mer långsiktiga konsekvenserna av att välja domännamn, rekommenderade Mueller att fokusera mer på varumärket än på sökorden.

Han förklarade att din webbplats förmodligen kommer att utvecklas över tiden. Och du kanske säljer potatisskalare nu, men om ett år kanske du även säljer avokadoskalare. Och om din webbplats heter bästapotatisskalare2023.com, skulle det bli besvärligt att börja sälja avokado-skalare.

I slutändan föreslår Google Search Relations-teamet att inkorporering av sökord i domännamn bör vara baserat på affärsbehov och strategi snarare än en ren SEO-taktik.

Som Mueller påpekade bör du tänka långsiktigt då det kan vara besvärligt att ändra domännamnet senare. Och du bör sträva efter att behålla det så länge som möjligt.

error: Innehållet är skyddat

CE

Sök