CEöversättningsbyråGoogle Translate: en miljard installationer, en miljard berättelser

Google Translate: en miljard installationer, en miljard berättelser

Innehållsförteckning

När jag och min fru flög hem från en resa till Frankrike för några år sedan hade personen vi satt bredvid på flygplanet precis tillbringat några månader med att utforska den franska landsbygden och bo på små värdshus.

När han fick veta att jag arbetade med Google Translate blev han glad. Han berättade att Translates konversationsläge hjälpte honom att tala med sina vänner om familj, politik, kultur och mycket annat. Tack vare Google Översätt, säger han, fick han en djupare kontakt med människor i sin omgivning när han var i Frankrike.

Passageraren jag träffade är inte ensam. Google Translate på Android nådde en miljard installationer i Google Play Store i mars, och varje installation är en berättelse om hur människor kan få bättre kontakt med varandra.

Genom att förstå 109 språk (och det är fortfarande fler!) möjliggör Google Translate samtal och kommunikation mellan miljontals människor, vilket annars skulle ha varit omöjligt. Och Translate i sig har genomgått otaliga förändringar på vägen mot en miljard installationer. Så här har det utvecklats hittills.

Januari 2010: appen lanseras

Vi släppte vår Android-app i januari 2010, drygt ett år efter att den första kommersiella Android-enheten lanserades. När folk började använda den nya översättningsappen under de kommande åren lade vi till ett antal funktioner för att förbättra deras upplevelse, bland annat tidiga versioner av konversationsläge, offlineöversättning och översättning av handskriven eller utskriven text.

Januari 2014: 100+ miljoner

Vår Android-app passerade 100 miljoner installationer exakt fyra år efter att vi lanserade den. 2014 förvärvade Google Questvisual, utvecklaren av Wordlens. Tillsammans med Wordlensteamet var målet för Google Översätt att införa en avancerad visuell översättningsupplevelse i vår app. Inom åtta månader kunde teamet leverera möjligheten att omedelbart översätta text med hjälp av en telefonkamera, samtidigt som appen nådde 200 miljoner installationer.

November 2015: 300+ miljoner

När det närmade sig 300 miljoner installationer förbättrades Google Översätt på två viktiga sätt. För det första gjorde en omarbetning av konversationsläget det möjligt för två personer att konversera med varandra, trots att de talar olika språk, vilket underlättar vardagen.

För det andra har Google Translates införande av neurala maskinöversättningar, som var på god väg när appen nådde 500 miljoner installationer, förbättrat våra översättningar i text, tal och visuell översättning avsevärt. När antalet installationer fortsatte att öka komprimerade vi de avancerade modellerna till en storlek som kan köras på en telefon. Offlineöversättningar gjorde dessa högkvalitativa översättningar tillgängliga för vem som helst även när det inte finns något nätverk eller när anslutningen är dålig.

Juni 2019: 750+ miljoner

Fyra år efter det att Wordlens integrerades i Google Translate nådde vi 750 miljoner installationer och en omfattande omarbetning av översättningsupplevelsen för snabbkameror. Denna uppgradering gjorde det möjligt för oss att visuellt översätta 88 språk till mer än 100 språk.

Februari 2020: 850+ miljoner

Transcribe, vår funktion för översättning av långa tal, lanserades när vi nådde 850 miljoner installationer. Vi samarbetade med Pixelbudsteamet för att erbjuda strömmande talöversättningar utöver vår transkriberingsfunktion, för mer naturliga samtal mellan personer som talar olika språk. Under den här tiden har vi förbättrat noggrannheten och ökat antalet språk som stöds för offlineöversättning.

Mars 2021: 1 miljard – och mer än så

Förutom dessa funktioner har vårt ingenjörsteam lagt ner oräkneliga timmar på att ge våra användare en användarvänlig upplevelse i en stabil app, hålla sig uppdaterad med plattformens behov och testa ändringar noggrant innan de lanseras. Samtidigt som vi firar denna milstolpe och alla våra användare vars erfarenheter gör arbetet meningsfullt, firar vi också våra ingenjörer som bygger med omsorg, våra designers som funderar över varje pixel och vårt produktteam som sätter fokus.

Vårt uppdrag är att göra det möjligt för alla, överallt, att förstå världen och uttrycka sig på olika språk. Vi ser fram emot att ständigt förbättra översättningskvaliteten och användarupplevelsen, stödja fler språk och hjälpa alla att kommunicera varje dag.

error: Innehållet är skyddat

CE