CEsökmotoroptimeringGoogle tar bort kanadensiska nyhetslänkar som svar på den kanadensiska lagen Online News Act

Google tar bort kanadensiska nyhetslänkar som svar på den kanadensiska lagen Online News Act

Innehållsförteckning

Google meddelade sitt beslut att ta bort länkar till kanadensiska nyheter från sina produkter Sök, Nyheter och Upptäck som svar på Kanadas nyligen antagna lagförslag Bill C-18.

I den här artikeln kommer vi att gräva i Online News Act och hur Bill C-18 har uppmanat stora techplattformar som Google och Meta att genomföra ändringar i sök- och sociala plattformar som kommer att påverka kanadensarnas tillgång till nyheter online.

Vad är Online News Act?

Bill C-18, känd som Online News Act, är en lagstiftning som införts i Kanada för att reglera digitala mellanhänder som sökmotorer och sociala medieplattformar som sprider nyhetsinnehåll. Lagstiftningen adresserar därmed förhållandet mellan dessa digitala plattformar och nyhetsföretag.

Lagen syftar huvudsakligen till att etablera ett ramverk för nyhetsföretag i Kanada för att förhandla om ersättning med digitala plattformar som distribuerar deras innehåll. Detta är som svar på upplevda obalanser i förhandlingsstyrkan mellan dessa enheter.

Nyhetsföretag som är berättigade att inleda denna förhandlingsprocess måste uppfylla specifika kriterier, inklusive aktiv verksamhet i Kanada och ha minst två anställda journalister.

Om förhandlingarna är improduktiva föreskriver lagen ett slutligt avgörande genom skiljeförfarande. Detta innebär att en oberoende panel granskar slutliga erbjudanden från båda parter och fattar ett bindande beslut, med det värde som både den digitala plattformen och nyhetsverksamheten bidrar med i åtanke.

Lagen är utformad för att överensstämma med den kanadensiska rättighets- och frihetsstadgan. Den syftar till att vara förenlig med yttrandefrihet och journalistiskt oberoende.

Big Techs svar

Som svar på Bill C-18 har Google och Meta tagit det viktiga steget att ta bort nyhetsinnehåll från sina plattformar i Kanada.

Med lagens ramverk, som kräver förhandlingar om ersättning och eventuella bindande skiljebeslut, kan dessa teknikjättar komma att bli oroade över sådana överenskommelsers oförutsägbarhet och ekonomiska konsekvenser.

Deras beslut att ta bort nyhetsinnehåll kan indikera att de väger kostnads-/nyttoförhållandet för att följa den nya lagstiftningen mot det värde de får från att distribuera nyhetsinnehåll på den kanadensiska marknaden.

Det belyser också utmaningarna och komplexiteten i att hitta en medelväg inom regelverk som tillgodoser både intressena hos digitala plattformar och nyhetsföretag.

Googles officiella uttalande om att ta bort nyhetslänkar i Sök

I ett nyligen publicerat blogginlägg uppgav Kent Walker, President of Global Affairs för Google & Alphabet följande:

”Regeringen har inte gett oss anledning att tro att regleringsprocessen kommer att kunna lösa strukturella problem med lagstiftningen. Som ett resultat har vi informerat regeringen om att vi har fattat det svåra beslutet att ta bort länkar till kanadensiska nyheter från våra produkter Sök, Nyheter och Upptäck när lagen träder i kraft, och vi kommer inte längre att kunna driva Google News Showcase i Kanada.”

Google nämnde farhågor över lagstiftningens krav på betalning för att visa nyhetslänkar, som det hänvisar till som en länkskatt.

Enligt den senaste uppdateringen såg Google denna aspekt av lagen som att den leder till osäkerhet över produkten och utsätter företaget för obegränsat ekonomiskt ansvar.

Vidare noterade Google att den kanadensiska regeringen inte kunde lämna några garantier om att regleringsprocessen kan rätta till vad företaget ser som strukturella problem inom lagstiftningen.

Trots sitt uttalade engagemang för kanadensisk journalistik genom program och partnerskap, inklusive Google News Showcase, anser Google att den nuvarande formen av Bill C-18 är ogenomförbar. Därför tog Google bort nyhetslänkar, en process som testats i början av 2023.

Företaget visade försök till att ge feedback, genom att rekommendera ändringar och en alternativ modell med en oberoende fond för journalistik.

Google hävdade dock att förslagen inte beaktades, vilket ledde till oro över lagens inverkan på tillgången till nyheter och journalistisk räckvidd i Kanada.

Företaget strävar efter att upprätthålla transparens med kanadensare och utgivare men uttrycker oro över konsekvenserna av lagförslaget Bill C-18, om regeringen underlåter att ta itu med företagets farhågor framöver.

Baserat på data från Similarweb kommer i genomsnitt 20 % eller mer av trafiken till nyheter och medier från organiska sökningar. Google har 92 % av sökmarknaden i Kanada.

Meta kommer inte att förhandla med Kanada om Bill C-18

I en intervju med CBC News diskuterade Rachel Curran, Head of Public Policy på Meta Canada, Metas svar på Online News Act.

Meta publicerade också en uppdatering med sitt beslut att avsluta tillgången till nyhetsinnehåll på Facebook och Instagram för användare i Kanada.

Företaget genomförde produkttester för att förbereda sig för detta, vilket påverkade en liten del av kanadensiska användare. Meta betonade att medan nyhetsinnehåll kommer att vara otillgängligt, kommer andra tjänster och produkter, inklusive kontakten med vänner och familj, affärsverktyg och supportfunktioner, att fungera som vanligt.

Dessutom uppgav Meta att de skulle fortsätta med sina ansträngningar för att bekämpa desinformation genom sitt globala faktakontrollnätverk.

Enligt Meta kommer förändringarna påverka kanadensiska och internationella nyhetskanaler. Även om dessa nyhetsföretag fortfarande kommer ha tillgång till sina konton och sidor och kan publicera nyhetslänkar och innehåll, kommer en del innehåll inte att vara synligt för användare i Kanada.

Nick Chegg, Metas President of Global Affairs, gick ut med ett uttalande om vilken effekt dessa förändringar skulle ha på nyhetskanaler.

Vi uppskattar att Facebook Feed gav registrerade nyhetsutgivare i Kanada mer än 1,9 miljarder klick under de 12 månaderna fram till april 2022. Detta motsvarar gratis marknadsföring som vi uppskattar är värd mer än 230 miljoner dollar. Utgivare väljer att dela sitt innehåll eftersom det driver trafik till deras webbsidor. Det hjälper dem att sälja fler prenumerationer, få en ökad publik och synliggöra sina annonser för fler människor än de annars skulle ha gjort.

Meta var högljudd i sin kritik av Online News Act och beskrev den som fundamentalt bristfällig för att den förbiser deras plattformars dynamik och användarpreferenser.

Företaget ansåg att lagstiftningen inte beaktade Metas plattformars värde för nyhetsutgivare.

Justin Trudeau, Kanadas premiärminister, kallade Metas svar en besvikelse.

Enligt Statcounter har Facebook och Instagram en marknadsandel på nästan 60 % av Kanadas sociala mediesektor.

Framtiden för onlinenyheter i Kanada

Införandet av Kanadas Online News Act, Bill C-18, markerar ett kritiskt ögonblick i förhållandet mellan digitala plattformar och nyhetsföretag.

Lagen adresserar obalanserna i förhandlingsstyrkan och kompenserar nyhetskanaler för deras innehåll. Svaren från Google och Meta indikerar dock en motvilja från teknikjättar att anpassa sig till det nya regelverket, vilket leder till att de tar bort kanadensiskt nyhetsinnehåll.

Denna utveckling väcker viktiga frågor om framtiden för nyhetsspridning via digitala plattformar i Kanada och den mer och mer utvecklade dynamiken inom reglering, teknik och journalistik.

Effektiviteten och konsekvenserna av Bill C-18 kommer att övervakas noggrant i Kanada och av andra som brottas med liknande problem.

error: Innehållet är skyddat

CE

Sök