Google Översätt och slutet för språk

Innehållsförteckning

När jag arbetade som kypare på en restaurang i Washington, DC, började jag lära mig spanska så att jag kunde prata med några av mina medarbetare på deras modersmål.

En kväll när vi städade sa jag till en av mina kolleger: ”necessito usar la mopa” (jag måste använda moppen), vilket först väckte förvirring och skratt och sedan ett misslyckat försvar från min sida för att förklara att det jag sa var korrekt. Och även om det kanske var grammatiskt korrekt, hade jag inte lyckats göra mig förstådd.

Problemet med översättningar är att det inte finns några perfekta översättningar, men många felaktiga. Tricket är att hitta den bästa möjliga approximationen som behåller både strukturen och innebörden i den ursprungliga frasen.

I språkutbildningar för nybörjare kan det kännas som att lösa ett svårt matematiskt problem när man ska bilda enkla meningar som denna. Du brottas med olika komponenter i ditt huvud och försöker manipulera dem för att skapa den bästa möjliga kedjan av substantiv, pronomen, verb, adjektiv osv.

När jag gick i tredje ring, omkring 2008, började mina klasskamrater och jag lära oss om bråk och division. Som medlem av vårt teknologiska samhälle tänkte jag inte låta mig luras att använda min hjärna när min vackert blåa Ti-15 explorer™-kalkylator kunde göra jobbet.

Men vad har miniräknaren som ett rent tekniskt objekt med översättning att göra?

Här finns en analogi mellan kalkylatorers funktion i matematik och översättningsprogram i språkinlärning. Det finns en skillnad mellan räkneförmågan och förmågan att förstå, tolka och aktivt engagera sig i språkets produkter.

När det gäller språk är en finstämd intuition viktigare än ren beräkning. Hur idéer uttrycks genom grammatik, syntax och vokabulär kompliceras av att språket alltid är kopplat till sociala och kulturella sammanhang, liksom till vad talaren vill säga inom ramen för målspråket.

Jag misslyckades med mitt första prov i division och bråk i tredje ring. Jag hade inte tänkt på att proven skedde utan miniräknare. Lämnad åt mitt öde, beväpnad endast med en penna, så kände jag mig hjälplös.

Det var också vid den här tiden som jag började ta lektioner i franska på söndagar på Alliance Française i Dupont Circle. På den tiden var Google Översätt bara två år gammalt och fortfarande ganska värdelöst. Utan en översättare kämpade jag mig igenom många böjningar och besvärliga konversationer innan jag började bilda meningar på egen hand.

Nu har jag, som har studerat franska som huvudämne, fått en förståelse för översättningsverktygens kraft samt deras begränsningar.

En del av denna uppskattning har berott på förbättringar i programvaran. Google Översätt började till exempel med statistisk maskinöversättning som systematiskt jämförde dokument på olika språk från databaser på nätet. 2016 revolutionerade Google sin översättningsplattform genom att lansera det neurala maskinöversättningssystemet Google Neural Machine Translation.

Barak Turnovsky, produktchef på Google AI, hävdade 2016 att den särskilda fördelen med neurala maskinöversättningar är att algoritmerna för maskininlärning analyserar hela meningar snarare än bara fraser eller ord. Dessutom lär sig det relativt autonoma systemet att skapa bättre och mer naturliga översättningar med tiden, skrev Turnovsky då.

För många språk har översättningsverktygen gjort stora framsteg sedan jag började lära mig franska. De är en utmärkt hjälp för att öka förståelsen mellan människor från olika kulturer, men för studenterna har användningen av dem vissa immateriella kostnader.

För att få studenternas perspektiv på översättningsverktyg talade jag i telefon med Sara Stawarz, en förstaårselev på LSA Residential College. Stawarz studerar spanska vid RC och liksom många andra RC-studenter arbetar hon för att bli tvåspråkig.

Det är mitt mål, berättade Stawarz under vårt samtal. Särskilt eftersom min familj kommer från Puerto Rico. Så jag skulle gärna vilja kunna tala spanska med min mormor och min övriga släkt.

Stawarz deltar för närvarande i RC Intensive Language Program (som jag gjorde), en erfarenhet som omfattar två terminer av intensiva språkstudier (åtta poäng vardera), tillsammans med ett litteraturseminarium på fyra poäng som syftar till att tillämpa studenternas språkkunskaper på ett brett spektrum av ämnen.

Innan jag anmälde mig till RC:s program i franska visste jag inte att jag skulle tala, skriva och tänka på franska upp till tre timmar om dagen. Min grupp och jag deltog också i luncher och kaffestunder med enbart franska deltagare. Tack och lov var inga intensivkurser betygsatta kurser, så vi kände oss bekväma att ta risker med språket som vi kanske annars inte hade vågat ta.

Mitt samtal med Stawarz väckte minnen av den tid jag tillbringade på East Quad, där man med säkerhet kunde höra försök till tal på spanska, franska, tyska, ryska och japanska i alla salar. Pandemin har förändrat miljön, även om andan i språkinlärningen har bestått. När jag frågade Stawarz om hennes spanska har förbättrats gav hon ett imponerande svar.

Jag har lärt mig mer under min första termin av spanska här än vad jag gjorde under hela min tid i gymnasieskolan, vilket för mig är helt galet.

Men när jag nämnde användningen av översättningsverktyg i programmet stod det klart att de utgjorde ett särskilt etiskt och pedagogiskt problem för henne och de andra studenterna i hennes grupp, när man studerar på distans och har internet nära till hands.

Säg att du sitter på en föreläsning och din lärare ställer en fråga och du får panik. Det är så lätt att omedelbart vända sig till spanishdict för att slå upp böjningen av ett ord i stället för att internalisera det och försöka tänka igenom det själv. Det leder lätt till en typ av beroende.

Översättningsverktyg på nätet är en ständig frestelse för studenterna. Men för att vara rättvis så lär man sig mycket genom att imitera. Men språkstudenter och professorer erkänner faran med att utveckla ett beroende av språkverktyg som inte finns där när du behöver uttrycka något i farten.

En dag på spanskan förklarade Stawarz till exempel för sin professor att hon hade tagit ett flyg med röda ögon (un robo de ojos rojos) efter att ha anlänt till Detroit Metropolitan Airport omkring klockan fem på morgonen. De flesta amerikaner skulle tolka detta som en nattflygning, till exempel från Los Angeles till New York. Google Översätt tolkar det som un vuelo nocturno (en nattflygning) medan deepl instämmer med Stawarz’ bokstavliga tolkning, un vuelo de ojos rojos (ett flyg med röda ögon).

Faktum är att flygning med röda ögon inte är ett vanligt begrepp bland spansktalande, även om Stawarz sa att hennes lärare applåderade översättningsförsöket.

Nybörjare och elever på mellanstadiet måste göra sådana ansträngningar för att kunna göra framsteg. För avancerade studenter som behärskar språket kan översättningsverktyg dock spara värdefull tid och energi.

Användningen av Google Översätt i språkundervisningen bör liknas vid användningen av miniräknare i matematiken. För att få en kalkylator måste jag visa att jag har en fungerande kunskap om de underliggande principer, regler och konventioner som är relaterade till problemet. Det måste vara ett verktyg som är fördelaktigt på kort och lång sikt: en förbättring av befintliga färdigheter, inte en lösning på inkompetens.

När det gäller språk måste man dock behärska både språket i skrift och dess användning i vardagen. Den mänskliga översättaren behåller sitt värde eftersom språken kopplar samman världen. Studenter som studerar gamla eller utrotningshotade språk kan berätta att språk är delvis dynamiska och beror lika mycket på talarnas levda erfarenheter som på de statiska definitioner som finns i ordböcker eller läroböcker.

Språk är levande, och att översätta från ett språk till ett annat är mer en fråga om politik och erfarenhet än en fråga om ren beräkning.

Amanda Gormans dikt ”The hill we climb”, som hon framförde vid presidentens invigning 2021 när hon bara var 22 år gammal, var en inspiration för många amerikaner, men särskilt för svarta kvinnor och flickor som kunde relatera till de erfarenheter som Gorman uttrycker i sina ord.

Gorman reciterade sin invigningsdikt bara 14 dagar efter stormningen av Kapitolium. Hon skrev dikten som ett svar på den händelsen. Det sätt på vilket hon fångar känslan av försiktig optimism som många amerikaner kände när solen gick upp dagen efter talade till mig, även om hennes erfarenheter skiljer sig från mina egna.

Utomlands har det dock uppstått många kontroverser kring vita översättares förmåga att översätta ”The hill we climb”. Kontroversen rör inte så mycket valet av ord eller fraser som förmågan att fånga Gorman som en svart kvinnlig talkonstnär.

En dag efter att ha accepterat uppdraget att översätta Gormans dikt från engelska till holländska, ändrade den 29-åriga holländska författaren Marieke Lucas Rijneveld, som är vit och identifierar sig som icke-binär, sitt beslut efter en rad kritiska kommentarer från holländska medier och svarta holländska spoken-word-poeter som inte hade tillfrågats om rollen. På samma sätt sa förlaget Univers i Barcelona upp ett avtal med den vita katalanska översättaren Víctor Obiols, eftersom han inte passade profilen.

Det är uppenbart att det finns en översättningspolitik som innebär att man inte bara måste uppmärksamma syntax, grammatik och betydelse utan också marginaliserade gruppers historiska erfarenheter och samspelet mellan språk och erfarenhet. Det finns översättningar av ”The hill we climb” på många språk på internet – och vem som helst med internetuppkoppling kan kopiera/klistra in den engelska texten i Google Översätt och läsa resultatet. Men här har vi att göra med ett poetiskt verk av stor vikt, något som inte bör översättas lättvindigt.

Uppmaningarna att anpassa översättarens erfarenhet till författarens avser att översättaren ska bry sig om att avslöja de många nyanserna i texten för en ny publik. Det betyder inte att en vit översättare inte kan göra en bra översättning av ett verk av en svart kvinna, eller att han eller hon inte kommer att vara försiktig när han eller hon gör det. Alla språkkunskaper kan dock inte läras in utifrån, och vi bör inte underskatta den viktiga roll som förkroppsligad kunskap spelar, som bara kan komma från erfarenhet och kultur, och inte heller det värde som denna kunskap kan tillföra det översatta arbetet.

Frågan är inte om ett översättningsverktyg som Google Översätt kan göra en lika bra översättning som en människa. Det handlar snarare om i vilken utsträckning översättningsmaskinen kan simulera den mänskliga översättarens förkroppsligade erfarenhet.

I vilken utsträckning kan ett neuralt nätverk bry sig om de ord som det har återgivit på skärmen; med filosofen John Haugelands ord, är Google Översätt kapabel att bry sig?

Även om jag anser att översättningsverktyg är ganska bra när det gäller att översätta texter av grundläggande till måttlig komplexitet, kan de inte ersätta en förkroppsligad, erfarenhetsbaserad kunskap om målspråket.

Genom att mitt sinne, mitt ansikte och mina händer är involverade när jag talar språk kan jag uttrycka mig och skapa en weltanschauung (världsåskådning) som skiljer sig från mitt anglosaxiska sätt att se på världen. Användningen av översättningsverktyg kväver denna förkroppsligade identitet och missar de processer som gör det möjligt att uttrycka sig på ett autentiskt sätt.

Att bry sig om språkinlärning öppnar en väg till självutveckling och ansvarsfullt medborgarskap i en alltmer mångkulturell värld. Översättningsverktygen kan vara en bra vägledning på denna väg, men bara om vi är medvetna om deras begränsningar och om att de inte är kopplade till de erfarenheter som utgör ett språks liv.

error:

CE

Sök