CEsökmotoroptimeringGoogle avslöjar hur de behandlar .ai-domänen för SEO

Google avslöjar hur de behandlar .ai-domänen för SEO

Innehållsförteckning

Googles Gary Illyes delade med sig av intressant fakta om hur Google behandlar .ai-domänen när det gäller SEO.

I en Google SEO Office Hours-session, svarade Googles Gary Illyes på frågan om det fanns en nackdel med att använda ai-domänen, eftersom den är associerad med den karibiska ön Anguilla. Hans svar var ganska överraskande.

Skillnaden mellan en gTLD och en ccTLD

Det finns två typer av domännamngTLD och ccTLD.

gTLD

En gTLD är en generisk toppdomän. Dessa typer av domäner är inte associerade med något land och kan användas över hela världen. Typiska gTLDer är .com, .net, .org, .biz, .xyz och så vidare.

ccTLD

En ccTLD är en TLD (toppdomän) som är associerad med ett specifikt land. Exempel på ccTLD:er är .uk och .in, som är associerade med länderna i Storbritannien och Indien.

Google använder ccTLD:er för att lokalisera de webbplatser som använder dem, med de länder som dessa TLD:er är associerade med. Om ett land använder en .in-toppdomän, så vet Google att den är relevant för människor i Indien. Toppdomänen .in hjälper Google att avgöra vilket land som domännamnet är relevant för.

Detta stämmer överens med hur människor i världen i allmänhet förväntar sig att internet ska fungera.

.ai är en ccTLD

Vissa ccTLD:er har en betydelse som går utöver det land de är associerade med. Till exempel har den lilla ön Tuvalu ccTLD:n .tv. Den är användbar för webbplatser som vill bli märkta som (eller relevanta för) att ha att göra med tv. På samma sätt är .ai en ccTLD som är associerad med ön Anguilla, som ligger i Karibien.

Är det okej för ett globalt företag att använda .ai?

Personen som ställde frågan ville veta om det är okej att använda en ccTLD som .ai. Frågan handlar om användandet .ai som ccTLD oavsiktligt kan lokalisera webbplatsen till ön Anguilla och göra det svårare för den att rankas högt i andra länder som USA eller någon annanstans.

Detta är den fråga som ställdes: ”Ska ett globalt företag använda .ai-domänen som sin gTLD eller betraktas den av Google som en ccTLD för landet Anguilla?”

Googles Gary Illyes ger oss vad som kan verka som ett överraskande svar: ”Från och med början av juni 2023 behandlar vi .ai som en gTLD i Google Search, så ja, du kan använda den för din globala närvaro! Jag skulle säga att det är ett överraskande svar eftersom .ai är en populär toppdomän som används av många företag. Det kan i allmänhet ha antagits att .ai-domäner redan behandlades av Google som gTLD:er, i stället för som en ccTLD, men så var inte alltid fallet. Google gjorde inte ändringen att behandla .ai som en gTLD förrän i juni 2023.”

Garys svar uppmärksammar vikten av att verifiera om ett domäntillägg som valts för en webbplats behandlas som en ccTLD eller en gTLD, eftersom det kan påverka webbplatsens förmåga att rankas globlalt.

Att använda en toppdomän som Google behandlar som lokaliserad till ett specifikt land kan negativt påverka webbplatsens förmåga att ranka utanför det land som ccTLD:en är associerad med.

Lista över ccTLD:er som Google behandlar som gTLD:er

Google publicerar en lista över ccTLD:er som behandlas som generiska toppdomäner av Google.

Listan visar att ccTLD:er som .eu och .asia behandlas som gTLD:er. Andra internationella domäner som behandlas som gTLD:er är .ad, .co, .fm, .tv och naturligtvis .ai.

De är inte de enda ccTLD:erna på listan, det finns många ccTLD:er som också behandlas som om de var gTLD:er av Google.

error: Innehållet är skyddat

CE

Sök