CEsökmotoroptimeringGeneriska toppdomäner (gTLD) kontra nationella toppdomäner (ccTLD)

Generiska toppdomäner (gTLD) kontra nationella toppdomäner (ccTLD)

Innehållsförteckning

Google Search Advocate, John Mueller, utforskar de subtila skillnaderna mellan generiska toppdomäner (gTLD) och nationella toppdomäner (ccTLD) och delar insikter om hur Google omklassificerar AI-domäner som gTLD:er. Denna omklassificering påverkar SEO-strategier och inriktningen på användarna.

Muellers kommentarer är en reaktion på den senaste uppdateringen från Google, där .ai-domäner nu kategoriseras som gTLD:er, vilket innebär en avvikelse från deras tidigare association med Anguilla, ett brittiskt utomeuropeiskt territorium i östra Karibien.

Förstå skillnaden mellan gTLD och ccTLD

I en diskussionstråd på r/SEO-forumet på Reddit uttrycker en webbplatsägare sina bekymmer kring SEO-konsekvenserna av att välja nationella domäner. I sitt svar i tråden betonar Mueller att nationella toppdomäner (ccTLD) som .nl, .fr och .de är fördelaktiga när ett företag riktar in sig på kunder i en specifik region.

För de som riktar sig mot en global marknad eller vänder sig till ett annat land än det som ccTLD antyder, rekommenderar Mueller antingen en gTLD eller en relevant ccTLD. Han förklarar:

”Det främsta jag skulle vara uppmärksam på är valet mellan ccTLD (nationell kod, som nl, fr, de) och gTLD (generisk kod, som com, store, net, etc). ccTLD:er tenderar att vara inriktade på ett specifikt land, vilket är fördelaktigt om du planerar att främst sälja där, eller om du vill sälja globalt. Om du primärt vill rikta in dig på ett annat land, se till att du använder antingen den nationella toppdomänen (ccTLD) eller en generisk toppdomän (gTLD).”

Mueller påpekar även att alla nya toppdomäner nu klassificeras som generiska toppdomäner, inklusive de som verkar geografiskt specifika, som .berlin, som tekniskt sett inte betraktas som ccTLD.

Vidare betonar Mueller att utöver SEO är det viktigt att tänka på användarupplevelsen och om användare kommer att klicka på länkar som de uppfattar som avsedda för ett annat land.

I en annan diskussionstråd varnar Mueller för att välja toppdomäner som överanvänds av spammare. Han framhåller vikten av att undvika extremt billiga och spamfyllda toppdomäner för att säkerställa en stark SEO-strategi.

Uppdateringen från Google om .ai domäner

Nyligen uppdaterade Google sin hjälpdokumentation och specificerade att de nu klassificerar .ai-domännamn som generiska toppdomäner, liknande .com, .org med flera. Denna förändring innebär att Google Search inte längre betraktar .ai-domäner som geografiskt specifika för Anguilla.

Gary Illyes från Google Search Relations-teamet förklarar skälet bakom denna förändring och påpekar att fokuseringen på ett geografiskt område, som Anguilla, har blivit svårare. Illyes tillägger att det finns få .ai-domäner som försöker rikta sig mot Anguilla.

Slutsats

Att göra det rätta valet av domän, oavsett om den är nationell (ccTLD) eller generisk (gTLD), spelar en avgörande roll för att nå rätt målgrupp. En ccTLD kan vara optimal om företaget främst riktar sig till kunder i ett specifikt land, medan en gTLD kan vara bättre för att nå en bredare, global publik.

Det är också klokt att undvika toppdomäner som är förknippade med spam för att skydda webbplatsens rykte. John Muellers kommentarer ger en påminnelse om vikten av att fatta strategiska beslut vid val av domän.

error: Innehållet är skyddat

CE

Sök