CEöversättningsbyråBrittisk akustikingenjör påstår vara nära att dechiffrera ”delfinernas språk”

Brittisk akustikingenjör påstår vara nära att dechiffrera ”delfinernas språk”

Innehållsförteckning

I sitt laboratorium visar John Stuart Reid mig sitt Cymascope, en ny uppfinning som överför ljud till bilder.

Han förklarar att principen bakom den är användningen av sand, en basplatta och en violinbåge.

”Du ser vad som händer när du för bågen ned längs sidan av plattan”, säger han.

”Det är nästan som magi eftersom vi kan se det avtryck som ljudet har gjort på ytan av plattan, genom sanden. Det är bokstavligen talat ljudets mönster. Det är den form som ljudet skulle haft om vi hade kunnat se det. Det är exakt principen med Cymascope. Istället för att använda en basplatta, använder vi vattnets yta.”

John Stewart har arbetat med den Florida-baserade valdjursforskaren Jack Kassewitz, som samlar in delfin- och valljud i området och skickar tillbaka dem till Storbritannien.

Han förklarar hur processen fungerar.

”Inuti änden på Cymascopet finns det ett mycket litet område vatten. En ljusring belyser vattnet och sedan pekar en videokamera ned mot vattenytan”, säger han.

”Så vad vi ska göra är att röra upp vattnet genom att introducera valsången, sedan se vad som händer på TV-skärmen när vi spelar upp ljudet. Vad man ser är bilden av ljud”.

”Vi måste börja med mycket enkla ljud. Så Jack Kassewitz kommer att arbeta med delfiner i framtiden för att fånga ljud, medan dessa föreställer sig enkla objekt”.

”Till exempel kommer han använda något så enkelt som en boll eller något som delfinerna normalt ser i sin miljö. Och det gör det möjligt för oss att faktiskt se ljudmönstret på Cymascopet och registrera det speciella mönster som kommer upp när delfinen ser bollen.”

Vissa experter på akustik och delfinkommunikation berättade dock för Sky News Online att de är skeptiska om hur pass banbrytande Cymascopet verkligen är, eftersom så pass mycket forskning redan genomförts inom området.

Bland dessa finns experten på delfinkommunikation dr Nick Tregenza från Institute of Marine Studies vid Plymouth Universitet.

Han berättar följande för Sky News Online: ”De har skapat en enhet som ger en visuell bild av ett delfinljud. Det finns redan flera metoder att göra detta på. Det är inte något nytt, och det verkar som om deras apparat skapar en bild som innehåller en massa resonans från själva enheten. Bilderna är vackra, men tyvärr kan det vara så att de förvanskar ursprungsljudet och på så sätt tappar värdefull information.”

Cymascope-teamets slutgiltiga mål är att bygga upp ett bibliotek av ljudbilder som så småningom, hoppas de, ska kunna göra det möjligt att kommunicera med delfiner. Detta, vilket de själva medger, ligger dock fortfarande några år in i framtiden.

error: Innehållet är skyddat

CE