Hur man återupplivar ett 500 år gammalt språk

Universitetsstudenten Kevin Martens Wong hade för två år sedan inte ens hört talas om sina förfäders språk, än mindre talat det.
 
Den singaporianska lingvisten forskade om utrotningshotade språk när han stötte på kristang i en bok. När han grävde djupare förstod han att det var hans morföräldrars språk.
 
Wong hade hört fragment av kristang under sin uppväxt. Men hans morföräldrar kunde det långt ifrån flytande. Hans mor kunde inte tala kristang över huvud taget.
 
”Som barn lärde jag mig ...

Läs mer →
0

Dator förutspår ord som kommer att försvinna

Orden ”squeeze” (klämma) ”guts” (mage, fräckhet) och ”dirty” (smutsig, snuskig) kan upphöra att användas i en inte alltför avlägsen framtid, enligt forskare på Reading University.

Forskare i språkutveckling har med ett specialutformat dataprogram även kommit fram till att ord som ”stick” (pinne, stötta) och ”throw” (kasta) kan komma att bli föråldrade.

Forskarna undersökte även vilka ord som funnits med längs. ”I” (jag), ”we” (vi), ”who” (vem) och numren ett till tre var bland de äldsta orden.

Enligt ...

Läs mer →
0

AAIA-program räddar utrotningshotade urbefolkningsspråk genom att översätta barnböcker

Sedan 1920 har Association on American Indian Affairs spelat en större roll i skapandet av statliga lagar, beslut och program för att främja amerikansk indianbefolkning.

Nyligen har AAIA:s Native Language Program skrivit och publicerat mer än 60 barnböcker på dakota och även skapat språkläroplaner för dagis upp till andra klass.

Organisatörer av språkprogrammet vill rädda de utdöende inhemska språken som talas av amerikanska indianbefolkningar.

Av de 155 inhemska språk som talas i Nordamerika är 135 utrotningshotade. Äldre människor talar de flesta av ...

Läs mer →
0

Sydney School gör insatser för att återuppliva förlorade inhemska språk

Med ett projekt i en Sydneyskola gör man insatser för att återuppliva ett utdött aboriginspråk som dog ut efter den europeiska koloniseringen. Chifley College lär ut dharug inte bara till sina inhemska studenter, utan även till andra elever från Afrika och Stillahavsområdet samt icke-inhemska australiensare.

Ljuden av ett förlorat språk ekar i det fullsatta klassrummet i ett förortsområde till Sydney när gymnasiestudenter bidrar till att återuppliva en gammal del av Australiens inhemska kultur.

Dharug var en av de dominerande aborigindialekterna i ...

Läs mer →
0

Skånska på utdöende enligt UNESCO

Skånska, samiska och älvdalska är några av de 2 500 språk i världen som hotas av att dö ut. Det framgår av UNESCO:s nya atlas över världens hotade språk Atlas of the World’s Languages in Danger, som kom ut i Paris häromveckan. ”När ett språk dör, försvinner samtidigt ett kulturarv, från historier och legender till ordspråk och skämt”, säger UNESCO-chefen Koichiro Matsuura. Det finns för närvarande cirka 6 000 språk kvar i världen.

Den nya atlasen är resultatet av ett ...

Läs mer →
0

Lingvister är rädda för att urbefolkningsspråk ska dö ut

En lingvist som arbetar för att bevara hotade språk i en stad i Norra territoriet i Australien har kritiserat territoriets regering för dess politik enligt vilken aboriginska språkskolor tvingas lära ut på engelska.

Garth Agius säger att tvåspråkig utbildning är det kraftfullaste sättet att stoppa språk från att utrotas. Regionen Katherine, söder om Darwin, är hem för en rik mångfald av urbefolkningsspråk men endast ett av språken, warlpiri, anses kulturellt starkt och säkert. Språkcentret Katherine Language Centre arbetar för ...

Läs mer →
0

Kamp för att rädda Nepals sista Dura-talande befolkning

Soma Devi Dura är blind, delvis döv och har en vacklande hälsa. Vid 82 års ålder är hon även den sista direkta länken till ett av de hundratals asiatiska inhemska språk som riskerar att försvinna.

Fru Dura tros vara den sista överlevande personen som talar Dura, det språk som en gång talades av den etniska grupp i Nepal från vilken både hon och det språk som hon är ensam om att tala, har hämtat sina namn. Den enda andra personen ...

Läs mer →
0

Hur lär man sig ett utdött språk?

Förra veckan dog Chief Marie Smith Jones, den enda kvarvarande modersmålstalaren av språket eyak, i sitt hem i Anchorage, Alaska. I och med Chief Jones död är eyak – som hör till den athabaskiska språkfamiljen – det första kända ursprungsspråket i Alaska som dör ut. Språkvetarna fruktar att ytterligare 19 snart kommer att dela samma öde. Lyckligtvis hade Chief Jones och fem andra eyaktalare sedan 1961 arbetat tillsammans med Michael Krauss, en lingvist vid University of Alaska ...

Läs mer →
0

Hur vanliga sms kan rädda språk som annars skulle kunna försvinna

Kan ett språk fortfarande vara relevant om det inte används för att skicka textmeddelande på en mobiltelefon? Språkförespråkare oroar sig för att svaret är nej, och de strävar efter att göra fler språk tillgängliga för sms-textning i mobiltelefoner.

Att skicka sms är det billigaste och mest populära sättet inom mobil telekommunikation i större delen av världen, och förra årets textmeddelande var till och med fler än samtalen i USA. Världens tre miljarder mobiltelefoner överträffar utan tvekan internet som ett universalt kommunikationsmedel ...

Läs mer →
0
error: Innehållet är skyddat