CEöversättningsbyråÄr språket döende eller utvecklas det?

Är språket döende eller utvecklas det?

Innehållsförteckning

Utveckling innebär inte alltid förbättring eller progressiv förändring mot perfektion. Det innebär att man anpassar sig till sin omgivning för att överleva och härda ut. Eftersom miljön ständigt förändras måste vi också göra det.

Alla levande varelser anpassar sig till en ständigt föränderlig miljö, och det gör även språket på ett mycket organiskt, spontant och oförutsägbart sätt. Det var så William S. Burroughs beskrev språket i sin roman Biljetten som exploderade: ”ett mycket smittsamt virus, en levande, kännande organism som kämpar för att överleva”.

Vi måste erkänna att vi har utsatt språket för en hel del på sistone, eller hur? Tänk på millennieungdomarna med sina coola hashtaggar och emojis, dessa leende små gubbar som självsäkert ler mot den nära förestående döden för språket som vi känner det. Men språket har muterat och språket har överlevt. Språket har överskridit det skrivna och talade ordet, och kan vara på väg att utvecklas till något helt annat.

Så vad händer härnäst i denna absurda röra? Det verkar som om ”giffar” kan vara det nya populära syntagmet. De har inte bara blivit en miljarddollarindustri under de senaste fem åren (fråga Alex Chung, medgrundare och VD för GIPHY), utan de har också ökat i popularitet och verkar finnas överallt.

I denna mening verkar det som om språket gradvis utvecklas till något mer audiovisuellt, nu när vi har ett kommunikationsmedel som kan stödja detta innehåll.

Människor använder WhatsApp (bland andra smartphoneprogram) för att ersätta skriftliga meddelanden med ljudklipp. Det är lättare, det är latare, men budskapet når fram lika effektivt till den andra sidan.

Det grafiska populärspråket i sin traditionella visuella form har funnits i över hundra år. Den har funnits i serietidningar som en sekvens av stillbilder och på film som rörliga bilder. Men i dag har dessa animerade syntagmer blivit en del av vår dagliga kommunikation. Memes och animerade giffar skapar spänning, överraskning, rädsla och glädje i våra e-postmeddelanden och WhatsApp-chattar. De förmedlar känslor och överför innebörd som ersätter orden.

Bilderna har blivit så genomgående att de börjar dyka upp även på plattformar som inte stöder dem. Ta till exempel det här samtalet:

– Hej, hur gick det på kemiprovet?

– Bombs_away.gif

– Oh, bummer.bat

Att hänvisa till en bild ger inte bara dramatik och känslor i en konversation, utan ger också en exakt mening: i det här fallet, att inte veta något av svaren på ett prov. Den ersätter gamla metaforer, som ”drawing a blank”. Känner vi alla till hur lotteriet fungerade i Tudor England? Hellnaw.jpg

Det talade och skrivna språket, som lånar från filmens och seriernas språk, ger upphov till en mängd rika, nya kulturella referenser som är relevanta för en ny generation. Mitt påstående är att dessa språkformer inte hindrar utan snarare möjliggör kommunikation; de försvagar inte utan berikar den.

Matematiken, som en alternativ form av ”språk”, har inte helt dött i någon mening, men de dagliga färdigheter som krävs för att lösa problem genom att beräkna saker på ett litet papper eller i våra egna huvuden (vi måste lösa dessa problem själva) har i stor utsträckning ersatts av användningen av miniräknare, som numera är installerade som standard i alla smarttelefoner och datorer.

Kommer skriftspråket att drabbas av samma öde? Kommer det att utvecklas till något större och oväntat? Jag hoppas i alla fall att jag kommer att bli överraskad.

Så oavsett om du har komplicerat material eller mer vardagligt innehåll som måste komma fram kan du vara säker på att vi på CE översättningsbyrå alltid kan erbjuda dig ett korrekt sätt att förmedla innebörden och samtidigt bevara stilen, oavsett vilket medium det handlar om.

error: Innehållet är skyddat

CE