CEöversättningsbyråAnsiktsmasker med talöversättning och luftrenare

Ansiktsmasker med talöversättning och luftrenare

Innehållsförteckning

Den coronavirusdrivna boomen i ansiktsmasker har skapat en ovanlig efterfrågan på högteknologiska alternativ, från övervakning av vitala tecken till filtrering av smutsig luft och till och med översättning av tal till andra språk.

När masker blir normen över hela världen rullar teknikföretag och forskare ut fantastiska modeller för att både skydda mot infektion och tjäna pengar på en växande trend.

En av de galnaste kommer från Japan, där uppstarten Donut Robotics har skapat ett ansiktsskydd som hjälper användare med social distansering och också fungerar som översättare.

C-Face-masken fungerar genom att överföra en användares tal till en smartphone via en app och gör att människor kan ha en konversation medan de håller upp till 10 meters avstånd från varandra. Trots coronavirus måste vi ibland träffas direkt med varandra, berättade Donut Robotics verkställande direktör Taisuke Ono till AFP.

Den lätta silikonenheten kan ha omedelbara fördelar för t.ex. läkare som vill kommunicera med patienter på avstånd, säger företaget.

Den kan översätta tal från japanska till engelska, koreanska och andra språk – en funktion som kommer att bli mer användbar när resebegränsningarna så småningom underlättas. Men det erbjuder inte skydd från Covid-19 på egen hand och är utformat för att bäras över ett vanligt ansiktsskydd när den säljs i februari för cirka 4 000 yen (330 kr).

Donut Robotics samlade nästan 100 miljoner yen (8 300 000 kr) via crowdfunding för att utveckla det, en framgång Ono tror drivs av en önskan om innovationer för att göra livet lättare under pandemin. Vi kanske kan bekämpa viruset med teknik, med mänsklig visdom, sade Ono.

En annan ansiktsmask utvecklad i Singapore syftar till att skydda läkare som behandlar Covid-19-patienter. Den har sensorer som övervakar kroppstemperatur, hjärtfrekvens, blodtryck och syrehalter i blodet och vidarebefordrar data till en smartphone via en Bluetooth-sändare.

Många av dessa pionjärer kommer att komma i kontakt med patienter under hälsoundersökningen, säger Loh Xian Jun, en av forskarna bakom uppfinningen, till AFP. Detta utgör en hälsorisk för sjuksköterskorna, och vi ville ha ett sätt att minska sådana risker.

Dess uppfinnare säger att enheten också kan övervaka vitala tecken hos migrationsarbetare i trånga sovsalar, vilket inkuberade massiva virusutbrott i år. De hoppas kunna pröva det inom en snar framtid och marknadsföra det kommersiellt.

Sydkoreas LG Electronics har utvecklat PuriCare, en luftreningsmask för de som försöker bekämpa effekterna av föroreningar i smogkvävda städer. Den futuristiska vita enheten, som passar tätt runt bärarens mun, näsa och haka, är utrustad med två filter på vardera sidan och fläktar för att hjälpa luftflödet.

Filtren liknar dem i företagets hemluftrenare och kan blockera 99,95 procent av skadliga partiklar.

Tusentals har redan gjorts tillgängliga för medicinsk personal och det kommer också att rullas ut i butiker i framtiden, säger företaget.

error: Innehållet är skyddat

CE