10 intressanta fakta om språket punjabi

Innehållsförteckning

10 intressanta fakta om språket punjabi

1. Ett indoariskt språk med rikt arv

Punjabi är ett indoariskt språk med en lång och rik historia. Det talas av över 125 miljoner människor runt om i världen, främst i Punjab-regionen i Sydasien, men också i Storbritannien, Kanada, USA och Australien.

2. Två officiella varianter

Punjabi har två officiella varianter: östpunjabi, som talas i Indien, och västpunjabi, som talas i Pakistan. Båda varianterna har sin egen unika grammatik, ordförråd och uttal.

3. Skrivs med två alfabet

Punjabi kan skrivas med två olika alfabet: gurmukhi, som används i Indien, och shahmukhi, som används i Pakistan. Gurmukhi är baserat på det lantliga lanthanum-alfabetet, medan shahmukhi är baserat på det persiska alfabetet.

4. Språket för sikhismen

Punjabi är det heliga språket för sikhismen, den femte största religionen i världen. Sikhismens heliga skrift, Guru Granth Sahib, är skriven på punjabi.

5. En poetisk tradition

Punjabi har en stark poetisk tradition. Den berömda punjabiska poeten Guru Nanak Dev Ji, grundaren av sikhismen, skrev många vackra och inspirerande dikter på punjabi.

6. Populärmusik och film

Punjabi används också i populärmusik och film. Den punjabiska musikindustrin är en av de största i världen, och punjabiska filmer är populära bland punjabitalande över hela världen.

7. Influenser från andra språk

Punjabi har påverkats av många andra språk, inklusive persiska, arabiska och engelska. Detta har resulterat i ett rikt och varierat ordförråd.

8. Ett levande och dynamiskt språk

Punjabi är ett levande och dynamiskt språk som fortsätter att utvecklas. Det används av människor från alla samhällsskikt och i alla aspekter av livet.

9. Ett språk för framtiden

Punjabi är ett språk för framtiden. Det är ett av de mest talade språken i världen och det fortsätter att växa i popularitet.

10. Lär dig punjabi!

Att lära sig punjabi är ett bra sätt att få kontakt med en rik kultur och historia. Det är också ett användbart språk att kunna om du planerar att resa till Punjab eller om du vill arbeta med punjabitalande.

error: Innehållet är skyddat

CE

Sök