10 intressanta fakta om språket brasiliansk portugisiska

Innehållsförteckning

10 intressanta fakta om brasiliansk portugisiska

1. Världens mest talade portugisiska

Brasiliansk portugisiska har över 200 miljoner talare, vilket gör den till den mest talade varianten av portugisiska i världen. Det är det officiella språket i Brasilien, det femte mest folkrika landet i världen.

2. Influenser från afrikanska språk

Brasiliansk portugisiska har påverkats av många afrikanska språk, främst bantu. Detta har lett till unika uttalsmönster och ordförråd som inte finns i europeisk portugisiska.

3. Skillnader i uttal

Uttalet av brasiliansk portugisiska skiljer sig markant från europeisk portugisiska. Till exempel uttalas ”s” som ”z” i Brasilien, och ”r” är mer gutturalt.

4. Informellt språkbruk

Brasiliansk portugisiska är känt för sitt informella språkbruk. Det finns en tendens att använda slang och förkorta ord.

5. Två grammatiska särdrag

Två grammatiska särdrag i brasiliansk portugisiska är användningen av ”você” (du) istället för ”tu” (du) i formellt tal, och användningen av ”gerúndio” (en form av verbet som används för att beskriva pågående handlingar).

6. Rik litterär tradition

Brasilien har en rik litterär tradition på portugisiska. Kända författare inkluderar Jorge Amado, Machado de Assis och Clarice Lispector.

7. Populärmusik

Brasiliansk musik, som samba och bossa nova, är känd och älskad över hela världen. Musiken har bidragit till spridningen av brasiliansk portugisiska.

8. Språkkurser och resurser

Det finns många språkkurser och resurser tillgängliga för de som vill lära sig brasiliansk portugisiska. Du kan hitta onlinekurser, appar, grammatikböcker och ordböcker.

9. Användbara fraser

Här är några användbara fraser på brasiliansk portugisiska:

  • Olá – Hej
  • Obrigado – Tack
  • Por favor – Tack
  • Sim – Ja
  • Não – Nej
  • Fala português? – Talar du portugisiska?

10. En fascinerande språkvariant

Brasiliansk portugisiska är en fascinerande språkvariant med en rik historia och kultur. Att lära sig språket kan öppna upp en ny värld av möjligheter för dig.

error: Innehållet är skyddat

CE

Sök