10 intressanta fakta om det turkiska språket

Innehållsförteckning

10 intressanta fakta om språket turkiska

1. Turkiska talas av över 100 miljoner människor

Turkiska är ett agglutinerande språk som talas av över 100 miljoner människor i världen. Det är det officiella språket i Turkiet, Azerbajdzjan, Turkmenistan, Uzbekistan, Kirgizistan och Nordcypern. Det talas också av minoriteter i många andra länder, inklusive Irak, Iran, Syrien, Bulgarien och Grekland.

2. Turkiska är ett agglutinerande språk

Turkiska är ett agglutinerande språk, vilket innebär att ord bildas genom att man lägger ihop stammar och ändelser. Det kan leda till ganska långa ord, men det gör också språket väldigt flexibelt och uttrycksfullt.

3. Turkiska har ingen grammatisk könsbestämning

Turkiska har ingen grammatisk könsbestämning, vilket innebär att substantiv inte är manliga eller kvinnliga. Det finns inte heller några artiklar i turkiska.

4. Turkiska har 9 vokaler och 29 konsonanter

Turkiska har 9 vokaler och 29 konsonanter. Vokalerna är a, e, ı, i, o, ö, u, ü och ä. Konsonanterna är b, c, ç, d, f, g, ğ, h, ı, i, j, k, l, m, n, o, ö, p, r, s, ş, t, u, ü, v, y och z.

5. Turkiska skrevs med arabisk skrift fram till 1928

Turkiska skrevs med arabisk skrift fram till 1928, då den turkiska staten införde ett nytt alfabet baserat på det latinska alfabetet. Det nya alfabetet har 29 bokstäver.

6. Turkiska har många lånord från arabiska och persiska

Turkiska har många lånord från arabiska och persiska, vilket beror på den historiska och kulturella kopplingen mellan Turkiet och den arabiska och persiska världen.

7. Turkiska har en rik litterär tradition

Turkiska har en rik litterär tradition som går tillbaka till 1000-talet. Några av de mest berömda turkiska författarna inkluderar Yunus Emre, Mevlana Rumi och Orhan Pamuk.

8. Turkiska är ett av de mest studerade språken i världen

Turkiska är ett av de mest studerade språken i världen, tack vare Turkiets växande ekonomiska och politiska inflytande.

9. Turkiska är ett vackert och melodiskt språk

Turkiska är ett vackert och melodiskt språk med en rytmisk betoning. Det är ett språk som är lätt att lära sig grunderna i, men det kan ta tid att bemästra.

10. Att lära sig turkiska kan öppna upp många dörrar

Att lära sig turkiska kan öppna upp många dörrar, både personligt och professionellt. Det kan ge dig möjlighet att resa till Turkiet och andra turkisktalande länder, att få nya vänner och att förbättra dina karriärmöjligheter.

error: Innehållet är skyddat

CE

Sök