Spanskan är ett av världens mest talade språk och har sitt ursprung i en blandning av latin och lokala dialekter från folken på den iberiska halvön runt 500-talet. Här är 10 fakta om det spanska språket.
Fakta 1: Det finns många spanska ord. Den goda nyheten är att vi vet det exakta antalet!
Spaniens officiella organ för studier av det spanska språket, Real Academia Española (RAE), har räknat ut att det finns 93 111 ord på spanska. Plus ytterligare cirka 19 000 ord som lånats från engelskan. Det spanska lexikonet omfattar totalt över 120 000 ord.
Fakta 2: Spanska är det snabbaste språket i världen.
Liksom japanerna talar spanjorerna ibland så snabbt att du knappt kan förstå vad de säger. Detta är inte förvånande, eftersom spanska tillsammans med japanska är det snabbaste språket i världen. Ett språks hastighet bestäms av hur många stavelser en genomsnittlig modersmålstalare kan uttala per sekund. De långsammaste språken är däremot tyska och mandarin.
Fakta 3: Spanska är också ett mycket vanligt språk.
Enligt Ethnologue ligger spanskan på andra plats i världen när det gäller antalet talare – över 470 miljoner, näst efter kinesiskan. Om vi räknar antalet personer med spanska som modersmål och de som använder spanska som andraspråk, kommer spanskan redan på fjärde plats (totalt 572 miljoner spansktalande). Topp tre: Engelska, kinesiska och hindi. Det är i logiskt eftersom engelska är ett internationellt språk och det finns så många indier och kineser att de inte ens behöver räkna dem som inte har mandarin och hindi som modersmål.
Fakta 4: Om 20 år kommer spanskan att ta över USA.
För närvarande är Mexiko det land som har den största spansktalande befolkningen. Över 100 miljoner människor talar spanska där. Men enligt Instituto Cervantes kommer USA att gå om Mexiko 2050. Forskare har beräknat att vid denna tidpunkt kommer latinamerikaner att utgöra 132,8 miljoner av det totala antalet invånare i USA. Dessutom har USA flest spanska elever i världen. På andra och tredje plats kommer Brasilien och Frankrike.
Fakta 5: Kastilianska och cristiano.
När morerna tog över södra Spanien och etablerade sin dominans där började lokalbefolkningen använda ordet cristiano (kristen) för att skilja människor som talade spanska från dem som talade arabiska. Språket började därför kallas cristiano i stället för castellano. Man tror att termen castellano har ett etymologiskt samband med de platser där spanskan först talades efter att romarna lämnade Iberien. Castellano (kastilianska) kallas numera ofta för spanska för att skilja det från de andra officiella språken i Spanien: Baskiska, katalanska (inklusive de mycket liknande valencianska och baleariska språken), galiciska och aranesiska.
Fakta 6: Spanska talas inte bara i Spanien och Mexiko.
Spanskspråkiga bor i Europa, Amerika, Afrika, Australasien och till och med i Antarktis. I Europa talas spanska i Spanien. I Amerika – i hela Central- och Sydamerika (med undantag för Brasilien), i Afrika – i Ekvatorialguinea, i Australasien – på chilenska Påskön och i delar av Polynesien, och i Antarktis – i Fortin Sargento Cabral (del av Argentina) och i Villa las Estrellas (del av Chile). Det sägs att detta beror på de spansktalande bosättarna som förde med sig en del av sitt modersmål till dessa platser.
Fakta 7: Bokstaven ñ finns inte bara på spanska.
Bokstaven ñ uppkom först på 1700-talet, och spanska är inte det enda språk i världen som använder den. Denna bokstav finns också i galiciska, baskiska, aymara (Bolivia), quechua (Peru), mixtekiska (Mexiko), zapotekiska (Mexiko), bretonska (Frankrike), guarani (Paraguay) och tagalog (Filippinerna). Så om du trodde att bokstaven ñ är en sådan exklusiv del av det spanska språket, så är den inte det.
Fakta 8: De särskilda bokstäverna E, A, O, L och S.
Ytterligare lite torr statistik. Vokalerna ”E”, ”A” och ”O” samt konsonanterna ”L” och ”S” är de vanligaste i spanskan. Bokstaven ”E” ligger i topp och används i 16,78 % av orden, följt av ”O” (11,96 %), ”L” (8,69 %) och ”S” (7,88 %). Bokstaven ”W” är den minst använda. Inte för att det var viktigt att komma ihåg eller memorera. Nej. Men vissa lägger stor vikt vid det!
Fakta 9: Bokstaven H verkar vara där, utan att vara det.
”H” är en fantastisk bokstav i det spanska alfabetet. Det används aktivt när man skriver ord, men uttalas inte. Det finns dock ett undantag: ”H” uttalas om det följer efter bokstaven ”C”. Alla andra bokstäver uttalas vanligtvis om inte personen har en stark regional accent. Många ord som börjar med bokstaven ”H” är faktiskt lånade från latin och skrevs ursprungligen med bokstaven ”F”. Farina blev till exempel harina (mjöl).
Fakta 10: Förhållandet mellan spanska och arabiska. Du märker inte det, men det finns där i bakgrunden.
Araberna dominerade Spanien i ungefär 800 år. Under denna tid hade det arabiska språket ett märkbart inflytande på spanskan, trots dess till synes grundläggande olikhet med spanskan. Enligt lingvister är det ganska lätt att skilja ett ord som lånats från arabiska. Det börjar ofta med bokstaven ”al”, till exempel alfombra (matta), almendra (mandel) eller almohada (kudde).
Fakta 10+: Man kan inte utelämna ett undantag.
I nästan 200 år ingick bokstavskombinationerna Ch och Ll i det spanska alfabetet, tills Real Academia Española 1994 beslutade att utesluta dem. Även om Ch och Ll inte längre betraktas som separata bokstäver används de fortfarande ofta i spanskan. Troligen har akademierna beslutat att förenkla språket. I allmänhet är det inte så ovanligt att en bokstav utesluts ur alfabetet och därmed ur språket. Samma sak hände till exempel med det ryska Ѣ.