10 intressanta fakta om det polska språket

Innehållsförteckning

10 intressanta fakta om språket polska

1. Ett slaviskt språk med 50 miljoner talare

Polska är ett slaviskt språk med ungefär 50 miljoner talare. Det är det mest talade slaviska språket efter ryska och ukrainska. De flesta talare bor i Polen, men det finns också betydande minoriteter i andra länder, som Vitryssland, Ukraina, Litauen och Tyskland.

2. Ett böjningsspråk med sju kasus

Polska är ett böjningsspråk med sju kasus: nominativ, genitiv, dativ, ackusativ, instrumental, lokativ och vokativ. Substantiv, adjektiv och pronomen böjs efter kasus, numerus och kön.

3. Ett rikt ordförråd med många latinska lån

Polska har ett rikt ordförråd med många lån från latin, tyska och franska. Språket har också en del lån från svenska, bland annat ”szweda” (svett) och ”okno” (fönster).

4. Ett alfabet med 32 bokstäver

Polska alfabetet baseras på det latinska alfabetet och har 32 bokstäver. De extra bokstäverna inkluderar diakritiska tecken som ą, ć, ę, ń, ó, ś, ź och ż.

5. Ett språk med starka konsonanter och nasala vokaler

Polska har en stark tonvikt på den näst sista stavelsen i ett ord. Konsonanter uttalas generellt sett starkt och vokaler kan nasaliseras.

6. Ett språk med många ordspråk och talesätt

Polska har en rik tradition av ordspråk och talesätt. Några exempel är ”Dopóty dzban wodę nosi, dopóki mu się ucho nie urwie” (En kanna bär vatten tills örat faller av) och ”Czego Jaś się nie nauczy, tego Jan nie będzie umiał” (Vad Jan inte lär sig som barn, kan han inte som vuxen).

7. Ett språk med en lång och rik litterär tradition

Polska har en lång och rik litterär tradition. Bland de mest kända polska författarna finns Adam Mickiewicz, Władysław Reymont och Henryk Sienkiewicz.

8. Ett språk med en komplex grammatik

Polska grammatiken kan vara komplex för svenskar att lära sig. Språket har bland annat sju kasus, tre kön och två numerus.

9. Ett språk med en vacker melodi

Polska har en vacker melodi och rytm. Språket är känt för sina långa, poetiska meningar.

10. Ett språk med en växande popularitet

Polska blir allt mer populärt att lära sig. Det finns många resurser tillgängliga för att lära sig språket, både online och i klassrum.

error: Innehållet är skyddat

CE

Sök