10 intressanta fakta om det nepalesiska språket

Innehållsförteckning

10 intressanta fakta om språket nepali

1. Officiellt språk i Nepal

Nepali är det officiella språket i Nepal och talas av ungefär 17 miljoner människor som modersmål. Det är också ett av de 22 schemalagda språken i Indien.

2. Indoariskt språk

Nepali tillhör den indoariska språkfamiljen, som är en gren av den indoeuropeiska språkfamiljen. Andra indoariska språk inkluderar hindi, urdu, bengali och punjabi.

3. Skrivs med devanagari

Nepali skrivs med devanagari-alfabetet, som också används för att skriva hindi, sanskrit och marathi. Devanagari är ett abugida, vilket betyder att varje konsonant har en inherent vokal.

4. Låneord från sanskrit

Nepali har många låneord från sanskrit, det klassiska språket i Indien. Dessa lånord används ofta i formella sammanhang och inom akademin.

5. Släktskap med hindi

Nepali och hindi är nära besläktade språk och har en hög grad av ömsesidig begriplighet. De har dock vissa skillnader i grammatik, ordförråd och uttal.

6. Rik litterär tradition

Nepali har en rik litterär tradition som går tillbaka till medeltiden. Den nepalesiska litteraturen inkluderar poesi, prosa, drama och facklitteratur.

7. Talas i många dialekter

Nepali har många dialekter som talas i olika delar av Nepal. Den mest prestigefyllda dialekten är Kathmandu-dialekten, som talas i huvudstaden Kathmandu.

8. Språk i Himalaya

Nepali är ett av de viktigaste språken i Himalaya och talas i Nepal, Bhutan, Sikkim och Darjeeling i Indien.

9. Undervisningsspråk

Nepali är undervisningsspråk i skolor och universitet i Nepal. Det används också i media och i administrationen.

10. Språkkurser och resurser

Det finns många språkkurser och resurser tillgängliga för att lära sig nepali. Du kan hitta kurser online, i böcker och på språkskolor.

error: Innehållet är skyddat

CE

Sök