10 intressanta fakta om det maltesiska språket

Innehållsförteckning

10 intressanta fakta om språket maltesiska

1. Ett unikt språk med arabiska rötter

Maltesiska är ett semitiskt språk, nära besläktat med arabiska. Det är det enda officiella språket på Malta och har en lång och fascinerande historia.

2. Influenser från många olika språk

Maltesiska har influerats av många olika språk genom tiderna, bland annat sicilianska, italienska, franska och engelska. Detta har resulterat i ett unikt språk med en rik vokabulär och grammatik.

3. Skrivs med det latinska alfabetet

Maltesiska skrivs med det latinska alfabetet, men med vissa extra tecken. Det finns till exempel tre olika tecken för ”s”-ljudet.

4. Ett officiellt språk i EU

Maltesiska är ett av de officiella språken i Europeiska unionen. Det betyder att alla EU-medborgare har rätt att använda maltesiska i kontakter med EU-institutioner.

5. Ett levande språk med många dialekter

Maltesiska är ett levande språk som talas av över 500 000 personer. Det finns en rad olika dialekter av maltesiska, men den standardiserade versionen av språket är den som används i officiella sammanhang.

6. En rik litterär tradition

Maltesiska har en rik litterär tradition som går tillbaka till medeltiden. Det finns en stor mängd maltesisk litteratur, inklusive poesi, prosa och dramatik.

7. Populärt att studera maltesiska

Maltesiska har blivit ett allt mer populärt språk att studera. Det finns många universitet och språkskolor som erbjuder kurser i maltesiska.

8. Svårt att lära sig för svenskar

Maltesiska kan vara ett svårt språk att lära sig för svenskar, men det är en utmaning som många tycker är givande.

9. Ett fascinerande fönster mot en annan kultur

Att lära sig maltesiska är ett fascinerande sätt att lära sig mer om Maltas historia och kultur.

10. Ett språk med en ljus framtid

Maltesiska är ett språk med en ljus framtid. Det är ett levande språk som talas av en växande befolkning och det har en rik kultur och historia.

error: Innehållet är skyddat

CE

Sök