10 intressanta fakta om det georgiska språket

Innehållsförteckning

10 intressanta fakta om språket georgiska

1. Ett unikt alfabet

Georgiska har sitt eget unika alfabet, som kallas mkhedruli, med 33 konsonanter och 5 vokaler. Alfabetet skapades redan på 400-talet e.Kr. och har inte förändrats nämnvärt sedan dess.

2. Inget indoeuropeiskt språk

Till skillnad från de flesta andra språk i Europa tillhör inte georgiska den indoeuropeiska språkfamiljen. Istället är det ett kartveliskt språk, vilket innebär att det är släkt med språk som mingrelska och laziska.

13 konsonanter i rad!

Georgiska har en av de mest komplexa konsonantsystemen i världen. Vissa ord kan ha upp till 13 konsonanter i rad, till exempel ”საწყაუთხევსაყუთხევსი” (saqtsq’autkh’evsasaqutkh’evsi).

4. Ergativitet

Georgiska är ett ergativt språk, vilket innebär att verbböjningen beror på satsens rollstruktur. I en ergativ sats är subjektet i nominativ form, medan objektet och agens (den som utför handlingen) är i ergativ form.

5. Rika litterära traditioner

Georgien har en rik litterär tradition som går tillbaka till 500-talet e.Kr. Berömda georgiska författare inkluderar Shota Rustaveli, Ilia Chavchavadze och Vazha-Pshavela.

6. Sångspråk

Georgiska är ett mycket musikaliskt språk och används ofta i sång och poesi. Den georgiska polyfona sången är en UNESCO-världsarvslista.

7. Mångfald av dialekter

Det finns fem huvuddialekter av georgiska: kartli, kakheti, imereti, racha-lechkhumi och meskheti. Dialekterna skiljer sig åt i uttal, grammatik och ordförråd.

8. Officiellt språk i Georgien

Georgiska är det officiella språket i Georgien och talas av cirka 4 miljoner människor. Det är också ett minoritetsspråk i Turkiet, Ryssland och Iran.

9. Språkkurser och resurser

Det finns ett ökande intresse för att lära sig georgiska. Det finns språkkurser och resurser tillgängliga online och i många universitet.

10. Ett fascinerande språk

Georgiska är ett fascinerande språk med en rik historia och kultur. Att lära sig georgiska kan ge dig en djupare förståelse för Georgiens historia och kultur.

error:

CE

Sök