Eurovison 2016: Bosnien och Hercegovinas bidrag ska sjungas på bosniska

Efter 3 års frånvaro bekräftade Bosnien och Hercegovina i november att de återvänder till 2016 års Eurovisionsschlagerfinal. Dalal Midhat-Talakic och Deen vann och nu har fler detaljer utannonserats, även sången som ska sjungas på bosniska.

Lejla Babovic, chefen för den bosniska delegationen, har för Faktor News avslöjat fler detaljer om deras bidrag i den kommande upplagan av ESC.

Sången presenteras andra halvan av februari i en tv-show där Maya Sar som framförde Bosniens förra bidrag från ESC 2012 ska vara gäststjärna.

Lejla ...

Läs mer →
0

Bulgariska talas av 15 miljoner människor runt hela världen

Enligt en studie gjord av BAN talar ungefär 15 miljoner människor bulgariska runt om i världen. 

Sju miljoner av dem bor i Bulgarien, tre miljoner befolkar det bulgariska språkområdet som omfattar de historiska provinserna Moesia, Thrakien och Makedonien medan de återstående fem miljonerna är bulgariska emigranter som befinner sig i resten av världen. 

Detta påstår Anna Kocheva på Institutionen för bulgariska språk till BAN och hon har kartlagt bulgariska talare världen över. 

I en intervju med privata TT-stationen bTV påminde Kocheva om ...

Läs mer →
0

Att tjäna pengar på YouTubes marknadsplats för översättning

När YouTube i november 2015 lanserade sin översättningstjänst, erbjöd man fyra val till sina upphovsmän – att göra sina egna översättningar, använda automatisk textning genom Google Translate, använda användarbasen för fri flerspråkig översättning genom frivilligt forum, eller anlita professionella översättare genom den egna marknadsplatsen för översättning.

Sedan dess uppger YouTube att man har tagit emot över 900 000 översättningar av text och undertext till videor. Med gratis översättning tillgänglig på många språk skulle marknadsplatsen utgöra ...

Läs mer →
0

La Francophonie – ett delat språk och delade värderingar

I mars varje år firas “La Francophonie”. La Francophonie är det gemensamma namnet för fransktalande språkgrupper i Frankrike, Haiti och Kanada och i just i mars firas det franska språket speciellt i dessa länder.

Idag är franska ett av de största språken i världen och talas av mer än 274 miljoner människor. Fram till 2050 räknar man med att hela 700 miljoner människor talar franska. Efter engelska är faktiskt franska ett av de största språken som talas i ...

Läs mer →
0

Så försöker en jordansk familj rädda det arabiska språket – en tecknad serie i taget

När Luma Adani och hennes man, Ibrahim Taha, försökte roa sin nyfödde son med pedagogiska och arabisktalande tecknade serier på YouTube, märkte de att han blev rastlös. När de bytte språk till engelska, fångade dock filmerna och sångerna sonens intresse.

”Hans sinnesstämning förändrades och han blev uppsluppen, men det var irriterande eftersom vi vill att Adam ska tycka om sitt modersmål, ett språk som vi är stolta över” säger Luma, 29. ”Vi kunde inte finna tilltalande arabisktalande filmer ...

Läs mer →
0

Konstnärens liv genom ett översatt språk

I en värld som är synnerligen globaliserad blir konstnärer tvungna att kommunicera med den internationella konstvärlden på ett språk som inte är deras modersmål. Att upprätthålla ett arkiv av översatta biografier, utställningshistorik, kritikers bedömningar av verken och konstnärens egna uttalanden, är en nödvändig förutsättning för att kunna marknadsföra en konstnär på den internationella scenen. Som vi alla känner till är engelska det mest gångbara språket i världen och språket som det viktiga materialet översätts till. Man överdriver ...

Läs mer →
0
Page 1 of 19 12345...»